Ολαντ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία μπορεί να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας




Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι δήλωσε πως η συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί “ένα σημαντικό σταθμό, αλλά όχι την κατάληξη”. Επανέλαβε ότι η επιλογή μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “μπορεί να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, που συμφωνήθηκε επί της αρχής το Σάββατο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία”.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον είπε: “Θεωρώ πως είναι ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι η κατάληξη”.

Ο Ολάντ υπενθύμισε πως θα δεχθεί σήμερα τη Δευτέρα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, καθώς και τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. “Θα διαμορφώσουμε το προσεχές ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας” για τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία, είπε.

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική επιλογή πρέπει να “παραμείνει”, είπε ο Ολάντ. “Η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει, αν όχι δεν θα υπάρξει ο εξαναγκασμός”, επέμεινε, καταφεύγοντας σε μια γλώσσα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Τζον Κέρι. Πρέπει επίσης “να προβλέψουμε την πιθανότητα κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής της συμφωνίας”, έκρινε ο Ολάντ.

Όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μία “πολιτική λύση”. Πρέπει επίσης να είμαστε “βέβαιοι πως εκείνοι που θα επιφορτισθούν με τη μετάβαση θα είναι αληθινοί δημοκράτες”. “Να προσέξουμε να μην εγκατασταθούν εκείνοι τους οποίους θεωρούμε εξίσου επικίνδυνους με τον (σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ εφόσον και οι δύο, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι τζιχαντιστές, είναι σφαγείς”.

“Η Γαλλία είναι ένα κυρίαρχο έθνος, κι εγώ δεν εξαρτώμαι από οποιαδήποτε χώρα, ούτε για το Μαλί, ούτε για τη Συρία. Εμπλέκω ή δεν εμπλέκω τη Γαλλία όταν θεωρώ πως διακυβεύονται ουσιώδη συμφέροντα”, είπε ο Ολάντ, αναφερόμενος εμμέσως στις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι σύρεται από τις ΗΠΑ στο συριακό φάκελο.

Η Γαλλία είναι η μοναδική δυτική και ευρωπαϊκή χώρα που έχει δηλώσει τη βούλησή της να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ.

Η θέση της Συρίας

Η Συρία θα εφαρμόσει το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ, και έχει αρχίσει να καταρτίζει τον κατάλογο με αυτό τον οπλισμό της, δήλωσε ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης στο τηλεοπτικό κανάλι ITN.

“Η Συρία δεσμεύεται (να εφαρμόσει) ό,τι προέρχεται από τον ΟΗΕ”, δήλωσε ο υπουργός, ο Όμραν αλ-Ζόχμπι. “Αποδεχόμαστε το ρωσικό σχέδιο να απαλλαγούμε από τα χημικά όπλα μας. Στην πραγματικότητα έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε τον κατάλογό μας”, δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

“Ετοιμάζουμε ήδη τα έγγραφά μας, έχουμε αρχίσει να κάνουμε την εργασία μας”, συνέχισε ο υπουργός. “Δεν χάνουμε χρόνο”, υπογράμμισε.

Η Συρία, εξήγησε, θα εφαρμόσει το σχέδιο που επεξεργάστηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ όταν “μετασχηματιστεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο” έπειτα από μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δαμασκός θα προσφέρει “απολύτως” στους επιθεωρητές του αφοπλισμού που αναμένεται να μεταβούν στη Συρία για να εφαρμόσουν το σχέδιο, την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στις οποίες θα θελήσουν να μεταβούν, δήλωσε ακόμη ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης. Η Συρία “σέβεται και κρατά το λόγο της”, είπε.

“Λαμβάνουμε αυτή τη συμφωνία πολύ στα σοβαρά”, επέμεινε.

Πηγή: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: