Μπάρακ Ομπάμα: Πρέπει να είναι επαληθεύσιμη και εκτελεστή η συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το ρωσικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας, θα στεφθούν από επιτυχία. Ομως, υπογράμμισε ότι θα επιμείνει η όποια συμφωνία να είναι “επαληθεύσιμη και εκτελεστή”.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ γραφείο με τον εμίρη του Κουβέιτ, τον Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σάμπαχ.

“Μοιράζομαι με τον εμίρη την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγουν ο υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ, Τζον) Κέρι και ο υπουργός Εξωτερικών (της Ρωσίας, Σεργκέι) Λαβρόφ στη Γενεύη θα καρποφορήσουν”, δήλωσε ο Ομπάμα.

“Αλλά επανέλαβα αυτό που έχω ήδη πει δημόσια, το οποίο είναι ότι η όποια συμφωνία χρειάζεται να είναι επαληθεύσιμη και εκτελεστή”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως, η  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναμένει ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα της Συρίας θα περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στη χρήση στρατιωτικής βίας λόγω της ρωσικής αντίθεσης στο ενδεχόμενο αυτό, όπως δήλωσαν ανώτερα στελέχη της.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι ενημέρωσαν μια ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η απόφαση αντ’ αυτού θα αναφέρεται σε ένα φάσμα συνεπειών που θα αντιμετωπίσει η Συρία εάν η Δαμασκός αρνηθεί να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο ώστε αυτό να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί με επαληθεύσιμο τρόπο.

Οι συνέπειες αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη πιο βαριές διεθνείς κυρώσεις, είπε ο ένας αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να δει να σημειώνεται πρόοδος, τόσο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο και στον ΟΗΕ, και να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε η Συρία να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, είπαν οι αξιωματούχοι αυτοί.

Πηγή: Reuters, ABC News, ANA-MPA – Photo: President Obama talks with UN Ambassador Samantha Power (Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: