Η Γερμανία θα ηγηθεί της πολιτικής ένωσης της Ε.Ε. μετά τις εθνικές εκλογές υποστηρίζει ο Beck




άρθρο γνώμης για την εφημερίδα GUARDIAN, ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ulrich Beck δηλώνει αισιόδοξος για επαναφορά της Γερμανίας στον δρόμο της ενεργής επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη, μετά τις εκλογές για την Καγκελαρία στα τέλη Σεπτεμβρίου («Merkel the European will wake up- once Germany’s Elections are over»).

Κατά τον Beck, η Καγκελάριος ασκεί την πολιτική γραμμή του ‘Μερκιαβελισμού’, όπως την αποκαλεί, που συνίσταται σε άγριο νεοφιλελευθερισμό στις εξωτερικές σχέσεις και στη συναίνεση, με μια χροιά σοσιαλδημοκρατίας, στο εσωτερικό. Η επιτυχημένη αυτή φόρμουλα έδωσε τη δυνατότητα στην Angela Merkel να επεκτείνει την προσωπική της ισχύ αλλά και την ισχύ της Γερμανίας.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει διάσταση μεταξύ των θέσεων των ελίτ και των πολιτικών κομμάτων, στη Γερμανία υπάρχει ευρύτερη συναίνεση, ακόμη και στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που αν και διαφωνούν με εκφάνσεις της πολιτικής λιτότητας, έχουν πάντα ταχθεί με την ψήφο τους υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής εντός του Κοινοβουλίου. Υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, συνολικά όμως η συζήτηση για την κρίση στην ευρωζώνη λαβαίνει χώρα χωρίς αντιπολίτευση στην Βουλή.

Ωστόσο, η κρίση στην ευρωζώνη κορυφώνεται και η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων. Πρέπει είτε να αναβιώσει το όνειρο της ενωμένης πολιτικά Ευρώπης, είτε να συνεχίσει την παρούσα τακτική, χρησιμοποιώντας τον δισταγμό ως μέσο πειθούς, έως ότου το ευρώ χωρίσει την Ευρώπη. Η χώρα είναι πλέον εξαιρετικά ισχυρή, ώστε να έχει την πολυτέλεια της αναποφασιστικότητας και της αδράνειας. Το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμά ο Beck, θα συμβάλει στο επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικά ενωμένης ΕΕ.

Εάν κερδίσει η κα Merkel, όπως αναμένεται, θα υπάρξει μια σιωπηλή στροφή προς την πολιτική της ‘περισσότερης Ευρώπης’, καθώς η αλλαγή θέσεων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτικής ισχύος που ακολουθεί. Στην περίπτωση νίκης των αντιπάλων της, ο κοκκινο-πράσινος συνασπισμός θα ενώσει δυνάμεις με την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία κλπ, προκειμένου να διορθώσει τον λανθασμένο σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και να κατευθυνθεί προς την πολιτική ένωση: μία κατάσταση όπου η Merkel, ως αντιπολίτευση, θα αποτελεί τον ανεπίσημο εταίρο μιας ‘ευρύτερης συμμαχίας’.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/02/merkel-euope-german-elections-volcano

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: