ΔΝΤ: Οχι στην ταχεία μείωση των ελλειμμάτων




Η Sandrine Rastello σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «IMF Says Budget Cutting Needs ‘Speed Limits’ Even Under Pressure» αναφέρεται σε έκθεση που εξέδωσε χθες το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα τα στελέχη του Ταμείου επισημαίνουν ότι   παρόλο που αρκετές χώρες με προβληματική οικονομία δέχονται πιέσεις από τις αγορές ή στερούνται της πρόσβασης σε αυτές, δεν θα πρέπει να προχωρούν σε ταχεία και άμεση δημοσιονομική αναπροσαρμογή καθώς η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό είχαν ως αποτέλεσμα μια μη αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ συστήνει λελογισμένη εφαρμογή της λιτότητας. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία οι οποίες  έλαβαν διεθνή δάνεια, δόθηκε περισσότερος χρόνος ώστε να κατορθώσουν να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση του ελλείμματος.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι σε πολλές χώρες οι δημοσιονομικές ανισορροπίες είναι τέτοιου μεγέθους που η αντιμετώπισή τους στο άμεσο μέλλον θα απαιτήσει την προσαρμογή σε μια τέτοια κλίμακα που θα επηρεαστεί δραματικά η οικονομική δραστηριότητα και θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική και πολιτική συνοχή.

http://www.bloomberg.com/news/2013-09-17/imf-says-budget-cutting-needs-speed-limits-even-under-pressure.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: