Διαφωνούν σε όλα Πούτιν και Ομπάμα…




Η φράση ότι συμφώνησαν ότι διαφωνούν δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των σχέσεων μεταξύ του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Προέδρου Πούτιν. Οι δύο ηγέτες απλά δεν συμφωνούν σε τίποτα, ειδικά στο θέμα της Συρίας. Και η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι ο καθένας κατέθεσε τις θέσεις του χωρίς να υποχωρήσουν ούτε ένα πόντο από αυτές.

Οπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με όσα δήλωσαν δημόσια αλλά και τις ενημερώσεις των συνεργατών τους, άφησαν ένα πολύ μικρό παράθυρο για πολιτική λύση, χωρίς να σταματούν τις προετοιμασίες –ειδικά οι Αμερικανοί- για τις στρατιωτικές επιθέσεις, που ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν ως μέτρο και μέσο τιμωρίας για την επίθεση με χημικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται να σκέφτεται να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω, να πάρει μία ανάσα και να ξαναδεί τις επιλογές του για τη Συρία. Σκέφτεται επίσης να εκμεταλλευθεί τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για νέες επαφές και διαβουλεύσεις. Πηγή δήλωσε σχετικά ότι “θα είναι δύσκολο να κτυπά τη Συρία και την ίδια στιγμή να συμμετέχει στη γενική συνέλευση του οργανισμού που υποτίθεται παλεύει μόνο για την ειρήνη”.

Για μερικούς αναλυτές δεν θα είναι έκπληξη εάν ανακοινώσει ότι θα παγώσει τους σχεδιασμούς για επιθέσεις εάν δεν λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο στενός συνεργάτης του Αντονι Μπλίνκεν, αν και άλλοι αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι ο Πρόεδρος δεν άλλαξε τους σχεδιασμούς του. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μία ξεκάθαρη αλλαγή της θέσης του, διότι μέχρι πρόσφατα η απόφαση πρόβλεπε επιθέσεις ακόμα και χωρίς την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό. Δεν είναι μόνο όμηρος της φράσης για την “κόκκινη γραμμή”, αλλά είναι όμηρος και της υπόσχεσης του στον αμερικανικό λαό ότι και θα τερματίσει τους πολέμους, και δεν θα ξεκινήσει νέους.

Στη Γερουσία η κατάσταση είναι σχετικά καλή για τον πρόεδρο της Αμερικής, αν και όσο περνούν οι μέρες μερικοί φιλικοί του γερουσιαστές ίσως αλλάξουν στάση.

Στη Βουλή τα πράγματα είναι εξαιρετικά “χλωμά”. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν το αίτημα για έγκριση των επιθέσεων, μειώνεται ο αριθμός αυτών που ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε πριν μερικές ώρες, θα τηλεφωνήσει σε βουλευτές και γερουσιαστές και θα ζητήσει την υποστήριξή τους. Επίσης, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Καλιφόρνια, θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον και θα εκμεταλλευθεί όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη -οπότε και θα απευθυνθεί στο λαό- για να μεταπείσει μέλη του Κογκρέσου που έχουν ταχθεί εναντίον του. Είναι μία δύσκολη αποστολή, τόνισε η πηγή.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν σημαντικότατο το εγγραφο που υπέγραψαν 11 χώρες μέλη της ομάδας των G20, και στο οποίο αναφέρεται ότι τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, που αποτελεί –όπως αναφέρουν- μέρος μίας σειράς περιστατικών χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς…Αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνουν οι 11 ηγέτες.

Κάνει εντύπωση ότι αναφέρουν επίσης ότι «αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αναζητήσουμε ειρηνική πολιτική διευθέτηση…Δεσμευόμαστε για μία πολιτική λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα μία ενωμένη και δημοκρατική Συρία”.

Εχει ενδιαφέρον, πάντως, η θέση που παρουσιάζουν αναλυτές συντηρητικών δεξαμενών σκέψης. Οτι η επίθεση στη Συρία μπορεί να σημάνει και την επίσημη έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου…

Ομπάμα: Συμφωνούν μαζί μας…

Το πρακτορείο Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) συμφωνούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μια άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της G20 για το αν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς στη Συρία χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι στη διάρκεια της «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης μαζί του τού είπε ότι δεν περιμένει η Ρωσία να συμφωνήσει μαζί του για τα χημικά όπλα της Συρίας. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εύσημα στον Πούτιν που διευκόλυνε μια εκτενή συζήτηση για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών της G20.

Παράλληλα, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.

Πάντως, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Πούτιν, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για το θέμα του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Συζητήσαμε για τη Συρία», το θέμα του «Σνόουντεν δεν αναφέρθηκε», δήλωσε και ο Ομπάμα.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο και τη νοτιοανατολική Τουρκία, αν δεν είναι απαραίτητο, ενώ απομάκρυνε το μη απαραίτητο προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και το γενικό προξενείο των Αδάνων, την ώρα που στο Κογκρέσο συζητείται ένα στρατιωτικό πλήγμα στη γειτονική Συρία.

“Στις 6 Σεπτεμβρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να μειώσει το μη απαραίτητο προσωπικό του και την παρουσία των μελών των οικογενειών εργαζομένων της πρεσβείας στη Βηρυτό εξαιτίας απειλών εναντίον των εδρών των αμερικανικών αποστολών και εναντίον του προσωπικού”, αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί επίσης “τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στο Λίβανο εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια”.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “το Γενικό Προξενείο στα Άδανα έλαβε εντολή να μειώσει το μη απαραίτητο προσωπικό του και την παρουσία μελών των οικογενειών εξαιτίας απειλών εναντίον εγκαταστάσεων και προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης”. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά ακόμη στους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν, αν δεν είναι απαραίτητο, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: