Γκρίζα η εικόνα για την επιστροφή της Αμμοχώστου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει στην ατζέντα των συζητήσεων, παρά τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπονται από τουρκικής πλευράς. Είτε για λόγους τακτικής είτε γιατί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην τουρκική πλευρά, οι συζητήσεις για την κατεχόμενη πόλη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου αντιμετώπισε με άκρως διπλωματικό τρόπο το θέμα όταν ηγέρθη. Δεν απέρριψε τη συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου -στη βάση της πρότασης της Λευκωσίας- ούτε και την αποδέχθηκε. Άφησε το θέμα να αιωρείται και τον συνομιλητή του να δώσει τις δικές του ερμηνείες. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θεωρούν πως ο Νταβούτογλου έδωσε σαφή απάντηση στο θέμα, εκτιμούν ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης του θέματος.

Στα κατεχόμενα φαίνεται να υπάρχει άγχος για δυο ζητήματα. Πρώτο, σε περίπτωση που η Άγκυρα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου, τότε η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι παρακάμπτεται. Δεύτερο, η Τουρκία δεν έδωσε κάλυψη στα όσα δήλωσε ο Έρογλου για την Αμμόχωστο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ντάουνερ – Νταβούτογλου. Ο κατοχικός ηγέτης είχε δηλώσει ότι το θέμα δεν συζητείται παρά μόνο στα πλαίσια της συνολικής λύσης. Δήλωση επί τούτου δεν έγινε. Είναι φανερό και από τις δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, πως το κατοχικό καθεστώς θέλει να προτάξει τη θέση αυτή. Ο Ναμί είδε τον Νταβούτογλου το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Ντάουνερ.

Ο Ναμί στις δηλώσεις του μετέφερε τη θέση της Άγκυρας, γεγονός που δεν έπραξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση. Ερωτηθείς από το τ/κ πρακτορείο Τακ, εάν συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Ναμί απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα που να ονομάζεται Βαρώσια. Συμφωνούμε με την Τουρκία στο ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης».

Την ίδια ώρα, στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, μεταδόθηκε πρόταση Έρογλου, που είχε ετοιμαστεί στα κατεχόμενα προ πολλών μηνών. Αυτή η πρόταση αφορά στην επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στην κλειστή περιοχή υπό τη διοίκηση του λεγόμενου δημαρχείου της Αμμοχώστου και τον έλεγχο της ψευδοαστυνομίας. Αυτό σημαίνει μεταβίβαση του ελέγχου της πόλης από την Τουρκία (σύμφωνα με τα ψηφίσματα) στο κατοχικό καθεστώς. Η επαναφορά της πρότασης στο προσκήνιο, αποτελεί ενδεχομένως το μήνυμα Έρογλου προς διάφορες κατευθύνσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: