Αντιδράσεις Αμερικανών παραγόντων για το άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν που δημοσίευσαν οι ΝΥ Times




Του Δημήτρη Μανή

Εντονες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στους απλούς πολίτες, εδώ στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει το άρθρο του ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που δημοσίευσε την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα “New York Times”. Στο άρθρο του ο κ. Πούτιν προτρέπει τους αμερικανούς να αποφύγουν μονομερή δράση στη Συρία και τους ενθαρρύνει να στηρίξουν την πολιτική του για την επίλυση του προβλήματος.

Ο ρώσος Πρόεδρος σχολιάζει και το πρόσφατο διάγγελμα του αμερικανού Προέδρου για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι «είναι λάθος ένας Πρόεδρος να ενισχύει το αίσθημα μοναδικότητας ενός λαού απέναντι στους υπόλοιπους» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στα μάτια του θεού είμαστε όλοι ίσοι».

Σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, ανέφερε ότι «ο κ. Πούτιν έχει δικαίωμα να λέει την γνώμη του, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι μια μοναδική χώρα», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η δημοσίευση ενός άρθρου σαν αυτό του κ. Πούτιν από μια αμερικανική εφημερίδα αντανακλά, την παράδοση μοναδικότητας που έχει αυτή η χώρα, όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης».

Τέλος, ο κ. Κάρνι σχολιάζοντας την φράση του κ. Πούτιν ότι «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι το θεό», ανέφερε ότι «φαντάζομαι εδώ περιλαμβάνονται και οι ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία».

Η πιο οργισμένη αντίδραση ήρθε από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι «διαβάζοντας το άρθρο του κ. Πούτιν μου ήρθε εμετός. Είναι αηδιαστικό να ακούς έναν πρώην Καγκεμπίτη να σου αναλύει τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζον Μπέινερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι αισθάνεται προσβεβλημένος από τα όσα αναφέρει ο κ. Πούτιν. Ο κ. Μπέινερ έχει στηρίξει την πρόταση Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σε μήνυμα του στο twitter ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε το άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν «προσβολή στην νοημοσύνη κάθε αμερικανού».

Ο Άντριου Γουεϊς, αναλυτής στο Κληροδότημα Carnegie για την Διεθνή Ειρήνη, σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ υποστηρίζει ότι το μήνυμα του κ. Πούτιν δεν άγγιξε τους αμερικανούς. Όπως είπε «(Μέσα στο άρθρο του κ. Πούτιν) Υπήρχε έντονα η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ δρουν επιθετικά και παραβιάζουν όλες τις διεθνείς νομοθεσίες, ενώ αντίθετα  η Ρωσία προσπαθεί να τις προστατέψει».

Από την πλευρά του ο ρώσος αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings, Κλίφορντ Γκάντι, διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση και υποστηρίζει ότι ο ρώσος ηγέτης παρουσίασε με πειστικό τρόπο τις προτεραιότητες της χώρας του και προσπάθησε να επωφεληθεί από την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «(Ο κ. Πούτιν) Προσπαθεί να επωφεληθεί από το άνοιγμα στην πολιτική των ΗΠΑ και την αντίδραση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Νομίζω ότι τα πάει πολύ καλά».

Το άρθρο του κ. Πούτιν έχει γίνει επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα για συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δεκάδες χιλιάδες κόσμο να τάσσεται υπέρ ή κατά των επισημάνσεων του κ. Πούτιν.

Ορισμένοι αμερικανοί βλέπουν θετικά την παρέμβαση του ρώσου Προέδρου, με κάποιους απ’ αυτούς να αναφέρουν ότι «Είναι λυπηρό να βλέπεις τον Πούτιν να λειτουργεί με περισσότερη λογική και ανθρωπισμό από τον Ομπάμα» ή «Ο Πούτιν έκανε μια πειστική ανάλυση γιατί δεν θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Η αποτελεσματικότητα της ενέργειας του αυτής αποδεικνύει πόσο κακούς χειρισμούς έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα». 

Ωστόσο, οι περισσότεροι των αμερικανών ανταπαντούν στον κ. Πούτιν με σαρκαστικό τρόπο σχολιάζοντας επίμαχες πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση του ρώσου Προέδρου. Χαρακτηριστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι τα εξής: «Τώρα που ο κ. Πούτιν ανέλαβε τον ρόλο δημοσιογράφου θα πρέπει να προσέχει γιατί στη Ρωσία μπορεί να συλληφθεί» ή «Περιμένω αύριο άρθρο Ομπάμα σε ρωσική εφημερίδα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων…. Α! ξέχασα εκεί δεν θα δημοσιευθεί».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: