Ανησυχία για την άνοδο της “Χρυσής Αυγής”




Άρθρο της Joanna Kakissis δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του NATIONAL PUBLIC RADIO με τίτλο «We Are Next’: Greek Jews Fear Rise Of Far-Right Party» το οποίο αναφέρεται στην έντονη ανησυχία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα εξαιτίας της ανόδου της Χρυσής Αυγής και της έντονης ξενοφοβικής και αντισημιτικής ρητορείας.

Ο Mois Yussuroum, 94 ετών, ο οποίος υπηρέτησε στην ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών, κατά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, με το όνομα Γιώργος Γαζής, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. «Από τους 650 Ελληνοεβραίους που πολέμησαν στην αντίσταση είμαι ο μόνος που παραμένει εν ζωή» σημειώνει ο Mois Yussuroum, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και τα μέλη της χρησιμοποιούν τα σύμβολα των Ναζί και τις εκφράσεις τους, κατηγορώντας τους «Εβραίους τραπεζίτες» για την κρίση χρέους που πλήττει την χώρα. «Πρόκειται για άρρωστα μυαλά» δηλώνει προσθέτοντας ότι αρνούνται το Ολοκαύτωμα και υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί δεν σκότωσαν Εβραίους.

Η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Ζανέτ Μπαττίνου, υποστηρίζει ότι η προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής διαχέεται ολοένα περισσότερο. «Ακούγεται και γράφεται παντού» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν πλέον να διερωτώνται σχετικά με όλα αυτά που διαβάζουν και ακούν. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να παρέχουμε σωστή πληροφόρηση, ελεγμένη και ιστορικά τεκμηριωμένη».

Το μουσείο διοργανώνει έκθεση υπό τον τίτλο «Συναγωνιστής» η οποία αφορά στους 650 Ελληνοεβραίους που πολέμησαν με την Αντίσταση κατά των Ναζί. Πάνω από 400.000 Έλληνες πέθαναν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, μεταξύ αυτών και 67.000 Ελληνοεβραίοι.

Οι Εβραίοι ζουν στην Ελλάδα από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όπως επισημαίνει η Έρρικα Περαχιά Ζεμούρ, διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέχρι πριν από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη μια σημαντική κοινότητα Σεφαραδιτών Εβραίων που ήρθε από την Ισπανία στα τέλη του 15ου αιώνα.

http://www.npr.org/blogs/parallels/2013/09/04/214462131/we-are-next-greek-jews-fear-rise-of-far-right-party

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: