Χέιγκελ: «Εξετάζουμε κάθε πτυχή της σχέσης μας με την Αίγυπτο» – Εκτιμήσεις αναλυτών για την κρίση




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Εντείνεται συνεχώς η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αίγυπτο, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις ταραχές των τελευταίων ημερών εκτιμάται ότι ανέρχεται πλέον στα 900 άτομα, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
 
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε την Δευτέρα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αρκετές συνομιλίες με αξιωματούχους του αιγυπτιακού στρατού και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν κάθε πτυχή της σχέσης τους με την Αίγυπτο».
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χέιγκελ «Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφιλίωση και να σταματήσουν οι βιαιότητες», ενώ όπως ο ίδιος επεσήμανε «οι δυνατότητες που έχουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι περιορισμένες».
 
Ηγετικές προσωπικότητες της Αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας κάνουν έκκληση για την ανάληψη πιο δραστικών μέτρων. Ένας εξ αυτών είναι ο Μαχντί Μπρέι, της Συμμαχίας Αμερικανών Μουσουλμάνων.
 
Όπως ο ίδιος τονίζει «Εμείς, ως Συμμαχία των Αμερικανών Μουσουλμάνων θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την εκστρατεία που πραγματοποιούμε με τον τίτλο “Καμία βοήθεια στους πραξικοπηματίες” και έχει στόχο την άμεση αναστολή οποιασδήποτε βοήθειας, οικονομικής ή μη, προς την Αίγυπτο, ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος».    
 
Ο Ταρέκ Ραντουάν, υποδιευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ραφίκ Χαρίρι στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε θετικό βήμα την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ- Αιγύπτου που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα.
 
«Εξαιτίας της περιορισμένης και στενά επικεντρωμένης εμπλοκής μας στα εσωτερικά της Αιγύπτου, έχουμε μικρό αριθμό επιλογών για τις τρέχουσες εξελίξεις, και πολύ μικρή επιρροή στο τι συμβαίνει εκεί τώρα.  Η τελευταία διεκδικητική απόφαση από μέρους μας θα μπορούσε να είναι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας», τόνισε ο κ. Ραντουάν.
 
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Αιγύπτου, Στρατηγός Αλ Σίσι, πιθανότατα να επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα, καθώς οι γειτονικές χώρες προσφέρουν στην Αίγυπτο πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Ντάνιελ Σέρουερ, αναλυτής στο Ινστιτούτο για την Μέση Ανατολή που εδρεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα.
 
«Νομίζω ότι ο Στρατηγός Αλ Σίσι είχε λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο διακοπής της αμερικανικής βοήθειας πριν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις καταστολής.  Αυτό που σκέφτηκε ο αιγύπτιος στρατιωτικός ηγέτης είναι ότι αυτή είναι μια μάχη για την ύπαρξη του ίδιου ή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιβιώσει».
 
Από την άλλη πλευρά ο Ταρέκ Ραντουάν πιστεύει πως ο αιγυπτιακός στρατός δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, όπως λέει «Η βοήθεια δεν είναι μόνο χρήματα. Υπογραμμίζει την ύπαρξη μιας σχέσης και δίνει την δυνατότητα για περεταίρω συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η διακοπή της σχέσης αυτής θα οδηγούσε την Αίγυπτο στην απομόνωση και νομίζω ότι ούτε ο αιγυπτιακός στρατός θα αισθανόταν άνετα με μια τέτοια εξέλιξη».
 
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, ανώτατοι αξιωματούχοι του διπλωματικού σώματος συναντήθηκαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συντονισμένης  αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ένωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη πρόταση, αλλά αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναστολή της παροχής οικονομικής βοήθειας είναι μια επιλογή.
 
Πέρυσι η ΕΕ χορήγησε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και δάνεια προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
 
Ο Σασάνκ Τζοσί, αιγύπτιος αναλυτής στο «Royal United Service Institute» του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι η διακοπή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές.
 
«Η διακοπή της οικονομικής βοήθειας από μόνη της πιθανότατα δεν είναι αρκετή. Νομίζω ότι χρειάζονται πιο δραστικές κυρώσεις προκειμένου να ασκηθεί εντονότερη πίεση στις αιγυπτιακές αρχές για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις καταστολής και να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα», τονίζει ο κ. Τζοσί.
 
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή στατιστική υπηρεσία οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αιγύπτου, με τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές το 2011 να αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν επίσης στην Αίγυπτο στρατιωτικό εξοπλισμό, με την Βρετανία μόνο να έχει εγκρίνει για το πρώτο τρίμηνο του έτους την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι τουρίστες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αιγυπτιακής τουριστικής βιομηχανίας, καθώς αποτελούν το 70% των συνολικών αφίξεων στην βορειοαφρικανική χώρα.
 
Την Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θα στηρίξουν οικονομικά την Αίγυπτο, σε περίπτωση που οι δυτικές δυνάμεις αποφασίσουν την διακοπή της οικονομικής βοήθειας που προσφέρουν.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μερικές ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον αιγυπτιακό στρατό, τρεις χώρες του Αραβικού Κόλπου προσέφεραν 12 δισεκατομμύρια δολάρια προς υποστήριξη της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας.

Πηγή: http://gr.voanews.com/ – Φωτογραφία: Secretary of Defense Chuck Hagel, left, escorts Yemen’s President Abd Rabuh Mansur Hadi, right, through an honor cordon and into the Pentagon in Arlington, Virginia. Department of Defense Photo by Glenn Fawcett.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: