Σε “σωστή πορεία” η Κύπρος, αλλά υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που επισκιάζουν τις προοπτικές




Οπως είπε και η ίδια η κ. Ντέλια Βελσκουλέσκου, το Κυπριακό Πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν κάνει πρόοδο, και η προσπάθεια βεβαίως συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί για μερικά χρόνια. Και όταν λένε προσπάθεια, εννοούν λιτότητα που –όπως αποδείχθηκε και στις υπόλοιπες χώρες- οδηγεί σε σκληρότατα μέτρα.

Αυτή ήταν η πρώτη επιθεώρηση από την Τρόικα -και όπως πάντα στην πρώτη επιθεώρηση- οι δανειστές καταγράφουν τα πρώτα δεδομένα και θέτουν τους στόχους για την επόμενη. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλοί για τα δεδεμένα της Κύπρου. Θα επιχειρήσουν λοιπόν, σιγά-σιγά προσαρμογή – ως γνωστόν αυτή τη λέξη χρησιμοπούν για τις μειώσεις.

Για να είμαστε δίκαιοι, η κυπριακή κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια να αποφύγει νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Για να τα καταφέρει πρέπει να κόψει από το “λίπος” του κράτους, πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του κυπριακού κράτους. Μπορεί να γίνει αυτό; Ενώ άλλες χώρες απέτυχαν, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, στην περίπτωση της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί διότι βασικά είναι μικρή οικονομία. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αυτό: Μπορούν οι Κύπριοι πολιτικοί, που ευθύνονται για την κρίση, να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που θα επηρεάσουν και τους ίδιους; Θα δεχθούν να χάσουν τα προνόμιά τους;

Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης στο οποίο βρισκόταν μετά τις τραγικές αποφάσεις του Μαρτίου. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχασαν τα χρήματά τους και στο θέμα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει τους πανηγυρισμούς και η αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ να ομιλεί λιγότερο. Εχουν και οι δύο πλευρές ευθύνες, περισσότερες ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση πήρε ένα καλό βαθμό αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό που είπε η κ. Βελσκουλέσκου. Οτι “υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που επισκιάζουν τις προοπτικές, ότι είναι σημαντική η συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών, που συμφώνησε η κυπριακή κυβέρνηση, για την επιτυχία του Προγράμματος.

Για το ίδιο θέμα, ο συνάδελφος Γιώργος Μιχαήλ έγραψε στο ΚΥΠΕ τα εξής:

Σε σωστή πορεία βρίσκεται το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που υιοθετήθηκε για την  Κύπρο, δήλωσε  η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του Μνημονίου.

Η κα. Βελκουλέσκου είπε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή πορεία, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές αρχές έχουν κάνει καλή πρόοδο στην επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις με την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης στο οποίο βρισκόταν.

Σημείωσε ότι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας «αν και πολλά εκκρεμούν ακόμη να γίνουν προκειμένου η τράπεζα να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στις νέες συνθήκες».

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση και των άλλων τραπεζών συμπεριλαμβανομένου της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των συνεργατικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Αυτό θα γίνει, ξεκαθάρισε, από τους πόρους του προγράμματος, εκεί και όπου χρειάζεται, και δεν θα απαιτηθεί η εμπλοκή των καταθετών.

Είπε, επίσης, ότι οι κυπριακές αρχές επεξεργάζονται ένα οδικό χάρτη με ορόσημα για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου με μεθοδευμένο τρόπο σύμφωνα και με την πρόοδο της γενικής τραπεζικής στρατηγικής.

Ανέφερε ακόμη ότι θα ληφθούν μέτρα  για ενίσχυση της εποπτείας και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και υλοποίησης του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική, είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου και  φέτος τον Απρίλιο σε συνδυασμό με τη συνετή υλοποίηση του προϋπολογισμού έχουν οδηγήσει σε καλύτερη δημοσιονομική απόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος.

 Παρ `όλα αυτά , επεσήμανε, η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές, είπε ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί δείκτες δεν δείχνουν ότι δικαιολογείται η αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στον παρόν στάδιο. Ωστόσο, είπε, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υιοθετήσει ένα  φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό των δημόσιων οργανισμών.  

Το πρώτο παράδειγμα θα υπάρξει αναμόρφωση  στη διαχείριση των εσόδων για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βελτίωσης της είσπραξης φόρων. Οι αρχές θα λάβουν επίσης μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά την κοινωνική πρόνοια, οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το παρόν σύστημα για βελτίωση της στόχευσης των επιδομάτων και να επεκτείνει την κάλυψη όσων χρειάζονται βοήθεια και αυτή τη στιγμή είναι εκτός του συστήματος.

Συνοψίζοντας, η κα. Ντέλια Βελκουλέσκου είπε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν επιτύχει καλή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος και έχουν θέσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες.

Είπε ότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που επισκιάζουν τις προοπτικές,  η συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η έγκαιρη εφαρμογή πολιτικών είναι σημαντικά για την επιτυχία του προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί να ετοιμάσει η ίδια το δικό της επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της. « Δεν προτείνουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο θα αξιολογήσουμε αυτά τα σχέδια αναδιάρθρωσης όταν θα έχουν ολοκληρωθεί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από την Τρόικα θα συνεχιστεί σε τριμηνιαία βάση, αναφέροντας, τέλος, ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την έκθεση για την Κύπρο στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Πηγή: Mega Κύπρου, CNA (www.cna.org.cy) – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: