Ο Ασμουσεν μετέφερε «μικρό» πακέτο και τρόμαξε με την ανεργία στην Ελλάδα




Το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για ένα νέο «λάιτ» πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα με αύξηση της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μετέφερε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστιού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο Γερμανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές πως εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πετύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και για πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως οι τελικές αποφάσεις για τη νέα βοήθεια θα ληφθούν την άνοιξη. Αλλωστε, στο διάστημα αυτό θα οριστικοποιηθούν και τα στοιχεία για την επίτευξη ή μη του πλεονάσματος

Ο κ. Ασμουσεν στάθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, κάτι που προκύπτει και από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, όμως εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Μίλησε για «απαράδεκτα επίπεδα» όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών ανεργίας και προσέθεσε ότι πλέον «το κλειδί είναι η ανάπτυξη».

Στις επαφές του τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ασμουσεν εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός αλλά και για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η κυβέρνηση.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για το τι έχει γίνει», είπε, ζητώντας να συνεχιστεί η προσπάθεια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων για να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια που έχει γίνει, ακόμη και εάν αυτό είναι δύσκολο.Οπως προσέθεσε, είναι κρίμα να χαθούν όλες αυτές οι θυσίες.

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ασμουσεν ρωτήθηκε για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2014 και τα εργαλεία που θα συντελέσουν ώστε αυτό να καλυφθεί.

Η απάντησή του ήταν διπλωματική, καθώς παρέπεμψε στη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα έως ότου μπορέσει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, εφόσον βέβαια εφαρμόζει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμα.«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο και τίποτα να προσθέσω», ανέφερε.

Το «κούρεμα» Στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Αρχικά ακολούθησε την πεπατημένη υπογραμμίζοντας πως «δεν συζητήσαμε το κούρεμα», σπεύδοντας όμως να υπενθυμίσει την απόφαση του Eurogroup που κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων των δανείων του πρώτου πακέτου στήριξης και μέτρα ενίσχυσης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση για νέα παρέμβαση στο χρέος, ενώ και ο ίδιος δημοσίως αρνήθηκε ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους ή ακόμα και το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για νέο δάνειο και υπογράμμισε ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν.

Μπορεί να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων και τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», προσέθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην πορεία του οικονομικού προγράμματος, σημείωσε πως «βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης» και έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες.

Εσπευσε να χαρακτηρίσει απαράδεκτα υψηλή την ανεργία στην Ελλάδα, η οποία πλέον προσεγγίζει το 30%.

Προσέθεσε δε ότι κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία είναι πλέον η προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Το κλειδί τώρα είναι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να δημιουργηθούν δουλειές, ειδικά για τους νέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Κώστας Τσαχάκης / ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: