Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους: Να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις σας για την Ελλάδα




Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε για μία ακόμη φορά του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν και να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας. Η κ. Λαγκάρντ ήταν εξαιρετικά προσεκτική για το συγκεκριμένο θέμα και απέφυγε να εκφράσει τη γνώμη της το θέμα του κουρέματος.

            Μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε επανηλειμμένα για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και για τις αντιδράσεις της Γερμανίας. Η γενική διευθύντρια ήταν κατηγορηματική και μάλιστα κατέθεσε τη θέση της τρεις φορές για την ανάγκη απόλυτης στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έχω λόγο να πιστεύω, είπε, ότι δεν θα το κάνουν.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Ποια θα είναι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας, θα συζητηθεί σίγουρα σε μεταγενέστερο στάδιο».

            Η κ. Λαγκάρντ προχώρησε μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι την μεθοδολογία και τους τρόπους με τους οποίους θα μειώσουν το ελληνικό χρέος θα τους συζητήσουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το Γιούρογκρουπ.

            Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός του Ταμείου, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι δεν πρέπει να προστεθούν στην πλάτη της Ελλάδας άλλα δάνεια στα ήδη υπάρχοντα,. Αντίθετα τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για να έχει ελπίδες η χώρα μας να εξέλθει της κρίσης και να ξεπληρώσει το χρέος της.

            Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες σε όλους τους τομείς αναφέροντας ονομαστικά την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις.

            Είναι σημαντικό ότι η κ. Λαγκάρντ εκδήλωσε την απογοήτευση της για το γεγονός ότι λόγω της πολιτικής αστάθειας «δεν έγινε τίποτα για ένα ολόκληρο χρόνο». Και εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές ήταν και το άσχημο πολιτικό κλίμα το πρώτο εξάμηνο του 2012.

            Τέλος μας είπε ότι συνομιλεί συχνά τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ότι δεν θα συναντηθούν κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, λόγω της απουσίας της στην πατρίδα της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: