Η αστυνομία της Αιγύπτου το ξανασκέφτεται




Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αιγύπτου δηλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αστυνομία πρόκειται να διαλύσει “σταδιακά” στη διάρκεια “πολλών ημερών” τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει εδώ και ένα μήνα σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Οι δυνάμεις της τάξης πρόκειται αρχικά να “περικυκλώσουν” τις πλατείες ώστε να επιτρέψουν σε όσους θέλουν να φύγουν και να μην επιτρέψουν να εισέλθει κανένας στην περίμετρο, όμως οι πηγές αυτές, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας και ένας στρατηγός που εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν διευκρίνισαν πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση, με τον έναν από αυτούς να δηλώνει απόψε πως “δεν έχει ακόμη ληφθεί η απόφαση”.

Οι πηγές αυτές ζήτησαν ανωνυμία.

Η κυβέρνηση που διόρισε ο στρατός επαναλαμβάνει εδώ και μέρες ότι η αστυνομία θα διαλύσει με τη βία, αν χρειαστεί, τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα έπειτα από τον εορτασμό της λήξης του ραμαζανιού. Η Αίγυπτος παραχωρεί τέσσερις ημέρες αργίας για τον εορτασμό του Άιντ αλ-Φιτρ που λήγουν σήμερα τα μεσάνυχτα.

“Θα υπάρξει μια σειρά σταδιακών ενεργειών, τις οποίες θα ανακοινώνουμε διαδοχικά”, εξήγησε στο AFP ο στρατηγός που εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

“Όταν αρχίσει η πολιορκία, η αστυνομία θα περικυκλώσει αρχικά τους διαδηλωτές. Θα τους καλέσει πολλές φορές να εγκαταλείψουν τα σημεία και κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στη συγκέντρωση”, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας και πρόσθεσε: “Αυτό θα κρατήσει δύο ή τρεις μέρες προτού η αστυνομία κινηθεί για να διαλύσει τους διαδηλωτές”.

Πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η επιχείρηση για τη διάλυση των συγκεντρώσεων στις δύο πλατείες θα ξεκινήσει την αυγή της Δευτέρας (αύριο).

Το σχέδιο, σύμφωνα με αυτή την πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιλαμβάνει τον αποκλεισμό και των δύο πλατειών, εμποδίζοντας την πρόσβαση των διαδηλωτών σε τρόφιμα και χρησιμοποιώντας κανόνια νερού για να τους διαλύσει. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι “το υπουργείο Εσωτερικών ενδιαφέρεται έντονα να μην χυθεί αίμα και θα καλέσει τους κατασκηνωτές να φύγουν ειρηνικά”.

Πηγή: AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: