Ελιγμός Ερογλου με αποδοχή του φιλοτουρκικού εγγράφου που παρέδωσε ο Ντάουνερ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, παρουσιάζεται να δέχεται ως βάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το έγγραφο συγκλίσεων 2008-2012, του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτό προκύπτει ευθέως από την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Έρογλου, τα βασικά σημεία της οποίας αποκάλυψε χθες ο «Φ».

Η κίνηση αυτή του Έρογλου, συνιστά ελιγμό, ο οποίος στοχεύει ουσιαστικά να δυσκολέψει τους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας διαδικασίας καθώς ως γνωστόν, δεν αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ, αλλά το θεωρεί ως «σημείο αναφοράς». Παράλληλα, η επιστολή του κατοχικού ηγέτη έχει αποσταλεί μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ότι προτίθεται να στείλει επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο, προφανώς έγινε «για να προλάβει τις κινήσεις της Λευκωσίας».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα του «Φ» ότι ο Ντερβίς Έρογλου απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Μέρα Μεσημέρι», ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι η επιστολή στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες και το περιεχόμενό της τέθηκε υπόψη των αρχηγών των κομμάτων. Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει το περιεχόμενό της, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απαντήσει προσεχώς στον κατοχικό ηγέτη. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο καταγράφει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια την περίοδο 2008-2012, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τις συνομιλίες, που αρχίζουν το φθινόπωρο.

Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ την ίδια ώρα είναι σαφές πως προσπαθεί να προκαλέσει εσωτερικές συζητήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δεν επέτρεψε στη διαδικασία των συνομιλιών να προχωρήσει λόγω των θέσεών του, σήμερα διά της επιστολής του, παρουσιάζεται να δέχεται το έγγραφο Ντάουνερ. Ένα έγγραφο, το οποίο δεν αντανακλά μεν την πραγματική εικόνα των συζητήσεων της περιόδου 2008-2012, καταγράφει ωστόσο και μια σειρά συγκλίσεων, που δεν δέχεται η Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, στην επιστολή, θέτει και δυο άλλα ζητήματα, τα οποία παραπέμπουν ουσιαστικά στις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ο Έρογλου παρουσιάζεται έτοιμος για διαπραγματεύσεις και ζητά να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα. Χωρίς να θέτει ο ίδιος χρόνο κατάληξης της διαδικασίας, υποστηρίζει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα και την εκ των έσω αμφισβήτηση της Άγκυρας, αναφέρεται στην επιστολή του και στη γνωστή θέση του για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Αναφέρεται σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε», που θα οδηγήσει σε διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες – Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία.

Στο μεταξύ, στα Ηνωμένα Έθνη η προσοχή είναι στραμμένη περισσότερο στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν εντός Σεπτεμβρίου, κυρίως στη Νέα Υόρκη, ενόψει και της εκεί μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, αξιολογούνται και οι κινήσεις που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους (επιστολές, δηλώσεις, επαφές).  Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό δεν προγραμματίζει ταξίδι στην Κύπρο πριν το τέλος του Σεπτέμβρη. Θα μεταβεί πρώτα στη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: