Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό




Σύντομο δημοσίευμα της TELEGRAPH αναφέρεται στην συμβολή του τουρισμού και του ισοσκελισμένου εμπορικού ισοζυγίου  στο εύρος του πλεονάσματος που σημείωσε ο ελληνικός προϋπολογισμός για τον Ιούνιο (“Tourism Helps Greece to Post a Wider Surplus in June”).

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 21% εφέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανεβάζοντας το ποσό στα €3,32 δις για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και η GUARDIAN (“Greece Enjoys a Boost from Tourism in June-as it happened”).

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10252631/Tourism-helps-Greece-to-post-wider-surplus-in-June.html

http://www.theguardian.com/business/2013/aug/19/japanese-trade-deficit-balloons-on-weak-yen-live

Δημοσίευμα σε μπλογκ της WALL STREET JOURNAL (“A Textbook Recovery outside Euro-Zone Core”) αναλύει, με τη βοήθεια στελεχών της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, τα στοιχεία για τα διεθνή εμπορικά δεδομένα, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την Eurostat την περασμένη Παρασκευή, με έμφαση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι το ‘φάρμακο’ φαίνεται να λειτουργεί, καθώς και οι τρεις χώρες σημείωσαν εξαιρετική άνοδο στις εξαγωγές, σε συνδυασμό με ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα και πτώση στην μονάδα κόστους εργασίας. Αν και η ανάπτυξη ξεκινά από χαμηλή βάση, οι αυξημένες εξαγωγές θα βοηθήσουν.

Οι ισχυρότερες εξαγωγές για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου σημειώθηκαν στη χώρα μας με 8% σε ετήσια βάση, ενώ η Ισπανία έφτασε το 7% και η Πορτογαλία το 4%, όταν οι εξαγωγές χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης για την ίδια περίοδο σταθεροποιήθηκαν ή έπεσαν.

Οι μισθοί στην περιφέρεια έχουν υποχωρήσει θεαματικά και σε συνδυασμό με την ύφεση και τις δομικές αλλαγές έχουν συνδράμει την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Το εργασιακό κόστος υποχώρησε κατά 25% στην Ελλάδα, 15% στην Ισπανία και 10% στην Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόνο 5% πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν κατά την έναρξη της νομισματικής ένωσης (στην Πορτογαλία είναι ήδη κάτω από εκείνα τα επίπεδα).

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/08/19/a-textbook-recovery-outside-euro-zone-core/?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: