Steinbruck στην WSJ: Απαιτείται σχέδιο Μάρσαλ




Με αφορμή τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, η έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, σε ανταπόκριση από το Βερολίνο των Anton Troianovski και Matthew Karnitschnig με τίτλοMerkel Rival Kicks Off Campaign, Hits Out at Austerity, Social Issues(σελ. Α14) φιλοξενεί συνέντευξη του σοσιαλδημοκράτη Peer Steinbruck, κυριότερου πολιτικού αντιπάλου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Merkel.

Στο πλαίσιο της συν/ξης, ο Steinbruck καταδικάζει την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κα Μerkel, ωστόσο αντιτίθεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καλεί για ένα δεύτερο Σχέδιο Marshall για τη Νότιο Ευρώπη, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΗΠΑ για την Ευρώπη που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τονίζει επίσης ότι ο ίδιος σε περίπτωση εκλογής του, θα ασκήσει εντονότερες πιέσεις για μέτρα τόνωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την Ελλάδα έως την Ισπανία, καθώς και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με στόχο την πρόσληψη νέων εργαζομένων σε χώρες που μαστίζονται από υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ο κ. Steinbruck αναφέρει ωστόσο ότι θα αντιταχθεί σε μια νέα παραγραφή ελληνικού χρέους, παρ’ ότι η Ελλάδα έχει επωμισθεί ένα βάρος χρέους που το ΔΝΤ αποκαλεί εξαιρετικά υψηλό. Το πρόβλημα είναι, συνεχίζει ο Γερμανός πολιτικός, ότι ένα ‘κούρεμα’ χρέους θα οδηγήσει  σε απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και ενδέχεται να αποτρέψει τους ιδιώτες επενδυτές από μελλοντικό δανεισμό προς την Ελλάδα.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι η κα Merkel και το επιτελείο της επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες να αμβλύνουν την εικόνα τους στη νότιο Ευρώπη. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble επισκέφθηκε την Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου και πρόσφερε €100 εκατομμύρια για ταμείο αναπτυξιακής ενίσχυσης, ενώ πριν από έναν περίπου μήνα, η κα Merkel φιλοξένησε σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Βερολίνο προκειμένου να διερευνηθεί  ο τρόπος κατανομής ποσού ύψους €6 δις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους – ποσό που ο κ. Steinbruck χαρακτήρισε ως απαράδεκτα μικρό.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323854904578637632935746970.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: