New York Times: Ναι στα χρήματα προς την Ελλάδα, αλλά αναγκαία η τήρηση των υποσχέσεων




Τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην αποδέσμευση επιπρόσθετης δανειακής βοήθειας ύψους $3.2 δις προς την Ελλάδα, πιέζοντας παράλληλα την Αθήνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έως τις 19 Ιουλίου, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα των Liz Alderman, Niki Κitsantonis και James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «With Aid, Europe Keeps Pressure on Greece to Restructure Economy».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει μικρά περιθώρια να μην συμμορφωθεί με τα αιτήματα των διεθνών πιστωτών της, καθώς τρία χρόνια μετά την κρίση χρέους που απείλησε να θέσει τη χώρα εκτός ευρώ, αυτή παραμένει εξαρτημένη από τα δύο πακέτα δανειακής βοήθειας ύψους περίπου $300 δις. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στις οργισμένες διαδηλώσεις 5.000 περίπου Ελλήνων εργαζομένων  κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη  την περασμένη Κυριακή.

Οι διαμαρτυρίες φούντωσαν στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και αναζωπύρωσαν τα ερωτήματα αφενός ως προς την ικανότητα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να φέρει εις πέρας τις αιτούμενες αλλαγές και περικοπές, αφετέρου ως προς το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά. Συγκεκριμένα, τονίζεται, αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εξισορροπήσει τα αιτήματα των  δανειστών της χώρας με την οργή και την εξάντληση των Ελλήνων πολιτών, καθώς και να γεφυρώσει τις βαθύνουσες διαφορές που προκαλεί εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Ειδικότερα όσον αφορά στις εξελίξεις για το θέμα της παύσης λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αναφέρεται ότι το επεισόδιο με την ΕΡΤ υπογραμμίζει το πόσο δύσκολο είναι για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο τομέα της, καθώς η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων προστατεύονται από το Σύνταγμα, αλλά ακόμη και όσοι δεν προστατεύονται, είναι ίσως τελικά δύσκολο να απολυθούν.

http://www.nytimes.com/2013/07/09/business/global/greece-and-lenders-near-deal-on-new-austerity-measures.html?pagewanted=all&pagewanted=print

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναφέρθηκαν χθες σε προβλήματα  που αντιμετωπίζει το κολοσσιαίο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ωστόσο οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να παρεμποδίσουν την αποδέσμευση περαιτέρω χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Αθήνα, επισημαίνουν οι Matina Stevis, Matthew Dalton και Frances Robinson σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Agrees to Keep Aid Flowing to Greece» (σελ. Α14).

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η δυσαρέσκεια για την εφαρμογή του ελληνικού δανειακού προγράμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά είχε κατά το παρελθόν ως αποτέλεσμα μακρές καθυστερήσεις των δανειακών δόσεων προς την Αθήνα, καθώς οι διεθνείς πιστωτές προσπαθούσαν να πιέσουν την κυβέρνηση για σκληρές – από πολιτικής απόψεως – μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι εν λόγω καθυστερήσεις είχαν μια ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία, δυσχεραίνοντας τη ρευστότητα σε τράπεζες και επιχειρήσεις.  Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών φαίνεται ότι διακατέχονται από μια ‘πιο συγχωρητική’ διάθεση, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται – σε μεγάλο βαθμό – εντός πορείας και ορισμένοι εκ των δριμύτερων επικριτών της Ελλάδας μοιάζουν να ανησυχούν για μια ενδεχόμενη νέα αναστάτωση που θα προκαλούσε το κλείσιμο της δανειακής στρόφιγγας.

Η επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόϊκας που έλαβε τη στήριξη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, περιλαμβάνει σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τη μετάταξη χιλιάδων εξ αυτών σε πιο χρήσιμες δημόσιες υπηρεσίες. Από την πλευρά του, τονίζεται, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι η κυβέρνησή του διαθέτει δυνατότητα για ελιγμούς ως προς την υιοθέτηση των τελευταίων μέτρων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις βελτιώσεις του φορολογικού συστήματος και τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο το μέτρο που προβλέπει την κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323823004578593803711353828.html#printMode

 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν στην εκταμίευση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την χρηματοπιστωτική ηρεμία αποτρέποντας μία ακόμη κρίση χρέους έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου υποστηρίζουν σε ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG Greece Wins Release of Aid, Stays Lashed to Tight Conditions») οι James G. Neuger και Radoslav Tomek.

Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δις ευρώ τον Ιούλιο και το υπόλοιπο ποσό τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, θα υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών. Η Ελλάδα μπορεί παράλληλα να υπολογίζει στην ανάκτηση 2 δις ευρώ από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και σε 1,8 δις ευρώ από το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη τη Γερμανία, συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα, με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της από το ευρώ, μολονότι καταμερίζουν τη βοήθεια στις μικρότερες δυνατές δόσεις για να μην προκαλείται αντίδραση από τους φορολογουμένους τους.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, μολονότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μετά τη λήξη του Eurogroup. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν το ενδεχόμενο αύξησης της δόσης για την Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο με 1,8 δις ευρώ, που προορίζονταν για μεταγενέστερη περίοδο.

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, δεν έδωσε εξηγήσεις για την μη υιοθέτηση της πρότασης, δηλώνοντας ότι η τελική απόφαση είναι σε συμφωνία με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων. Ένας τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ επεσήμανε ότι η πρόταση κατέπεσε εξαιτίας των πιέσεων της Γερμανίας.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-08/euro-finance-chiefs-said-to-back-3-9-billion-greek-aid-payment.html

Σχετική ανταπόκριση BLOOMBERGSchaeuble Says Payments to Greece Linked to Program Milestones»).

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-08/schaeuble-says-payments-to-greece-linked-to-program-milestones.html

Η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα «ασήμαντο» ποσό διεθνούς βοήθειας για τους δύο τελευταίους μήνες του 2013 μετά την εκταμίευση των 6,8 δις ευρώ έως τον Οκτώβριο δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Eurogroup (BLOOMBERG «Stournaras Says Greece’s Aid Needs for End-2013 Are ‘Trivial’», Βρυξέλλες, Jonathan Stearns).

Το Eurogroup είχε αποφασίσει προηγουμένως την καταβολή 5 δις ευρώ στην Ελλάδα τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, κατά την ίδια περίοδο το ΔΝΤ θα προβεί στην εκταμίευση 1,8 δις ευρώ. 

«Θα πρέπει να υπάρξει νέα έγκριση για την περίοδο μετά τον Οκτώβριο» επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας παράλληλα ότι το ποσό θα είναι μικρό. Ο Υπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σημειώνοντας ωστόσο ότι το ποσό θα είναι μικρότερο από 1,8 δις ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-08/stournaras-says-greece-s-aid-needs-for-end-2013-are-trivial-.html

Σύντομη ανταπόκριση του Associated Press δημοσιεύει η WASHINGTON POST υπό τον τίτλο «$8.7 billion in rescue loans are approved» υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διασφάλισε χθες την οικονομική βοήθεια 8,7 δις δολαρίων από τους διεθνείς πιστωτές της, οι οποίοι ζητούν από την Αθήνα την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και την περικοπή των κρατικών δαπανών.

Ειδικοί εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ, της ΕΕ και το ΔΝΤ επεσήμαναν ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται, προειδοποιώντας παράλληλα για την βραδύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ότι η προοπτική της οικονομίας της παραμένει αβέβαιη. Πρότειναν ωστόσο την καταβολή της επόμενης δόσης με την σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Βέλγος υπουργός, Koen Geens, δήλωσε ότι η δόση θα καταβληθεί τμηματικά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/2013/07/08/db9159a4-e291-11e2-aef3-339619eab080_story.html

Την τελευταία στιγμή επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα, σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES και σχετική ανταπόκριση του Peter Spiegel («Greece Secures €4,8 bn Bailout Tranche»), για την καταβολή δόσης ύψους €4,8 δις (εκ των οποίων €3 δις θα προέλθουν από την ΕΕ και €1,8 από το ΔΝΤ).

Παρά την συμφωνία, οι προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια ανοδική δύσκολη πορεία για τη διατήρηση του προγράμματος βοηθείας στο σωστό δρόμο, δεν έχουν σταματήσει, με τον Wolfgang Schäuble να δηλώνει ότι «Ο δρόμος για την Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολος. Θα συνιστούσα να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

Όλα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, κάθε άλλο», ενώ προσέθεσε ότι η έκθεση της τρόικα θα ‘εξεταστεί με μεγάλη λεπτομέρεια’. Σύμφωνα με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να ‘ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης έως το τέλος του έτους και να υλοποιήσει τους συμφωνημένους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους». 25.000 άνθρωποι θα τεθούν υπό κινητικότητα, δηλαδή θα επανατοποθετηθούν ή θα απολυθούν.

Σε ερώτηση προς την Christine Lagarde τι θα συνέβαινε, αν η Ευρώπη δεν μπορούσε να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση, πριν την επόμενη επιθεώρηση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας τον Οκτώβριο, εκείνη απάντησε ότι είχε εμπιστοσύνη στους ηγέτες της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, έως ότου είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές. Η Ελλάδα επιπλέον θα λάβει €2 δις από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες από κέρδη που είχαν από ελληνικά ομόλογα, καθώς πέρυσι συμφώνησαν να της τα παραχωρήσουν. Ο διαχωρισμός της δόσης σε τουλάχιστον δύο νέες δόσεις έγινε για να εξακολουθήσει  η άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Κάποια θέματα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παραμένουν άλυτα, ωστόσο η συζήτηση θα εξακολουθήσει σε επίπεδο προσωπικού.

http://www.ft.com/cms/s/0/e2a50cfc-e7b1-11e2-babb-00144feabdc0.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η GUARDIANEurozone Throws Greece a €3bn Lifeline», «Protests on Athens Streets as Greece Secures Troika Deal», όπου γίνεται αναφορά στην πορεία διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών και των εργαζομένων στους δήμους έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσε πως θα πολεμήσει το σχέδιο και κήρυξε 24ωρή απεργία, ενώ σε στάσεις εργασίας προέτρεψε και η ΑΔΕΔΥ), η INDEPENDENTGreece Secures €6,8bn in Bailout Funds», «International Lenders Pave Way for Greece to Receive latest Payment of Bailout Loans»), το BBCGreece Secures a further 6.8bn Euros of Bailout Funds», «Greece close to getting latest bailout payout», όπου αναφέρεται ο τραυματισμός του Γ. Καμίνη), οι TIMESGreece Gets its Money, but at a Price»).

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/08/eurozone-greece-lifeline?INTCMP=SRCH

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jul/08/greece-eurozone-troika-bailout-eurogroup-live?INTCMP=SRCH

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greece-secures-68bn-more-in-bailout-funds-8696459.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-23235415

http://www.bbc.co.uk/news/business-23216926

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3811619.ece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: