Bloomberg: Περισσότερο αβέβαιη θεωρείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την Τρόικα




Η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί μετά τα εμπόδια που συνάντησε η ελληνική κυβέρνηση στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων, εκτιμούν οι διεθνείς δανειστές στην τελευταία έκθεσή τους, Περαιτέρω καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να βαθύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, σημειώνουν σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι προοπτικές για την οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα επιβαρύνονται από την υποτονική εφαρμογή ενός προγράμματος ανάκαμψης και της ύφεσης στην ευρωζώνη. Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αποτυχία της κυβέρνησης να προσελκύσει προσφορές για το μονοπώλιο φυσικού αερίου.

Αν η Ελλάδα συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί στο 175,6% φέτος και θα πέσει κάτω από το 120% το 2021. Η πρόοδος της Ελλάδας είναι σε πολλές περιπτώσεις αργή, αλλά το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές είναι στο σωστό δρόμο.

Απαιτούνται ακόμη ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, βελτιώσεις στο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, στους τομείς της ενέργειας και της δικαιοσύνης. Η οικονομία θα επωφελούνταν ιδιαίτερα από μία πιο αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.

Reuters: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχει κενό στην ελληνική χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του 2014

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Simon O.Conor. «Πέρα από αυτό, η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού κατά τους τελευταίους μήνες του προγράμματος του EFSF δεν είναι κάτι νέο. Η ύπαρξη ενός σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού είναι γνωστή».

Το κενό είναι περίπου 4,6 δισ. ευρώ, αλλά θα γίνει επανεκτίμηση τους επόμενους μήνες, είπε ο O’Conor.

Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει αναξιοποίητα χρήματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη αναγκών.

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίζει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό στο τέλος του 2014, αλλά θα μπορούσε να το καλύψει από αναξιοποίητους πόρους από τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Αφού ολοκληρωθούν επιτυχώς όλες οι βασικές ενέργειες, υπάρχει ένα αχρησιμοποίητο απόθεμα το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του συνολικού χρηματοδοτικού κενού», δήλωσε ο Simon O’Conor.

Από την ανακεφαλαιοποίηση θα περισσέψουν 7 δισ. ευρώ, ενώ το κενό στην Ελλάδα είναι περίπου 4,6 δισ., είπε ο O’Conor.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: