Το Ευρώ δεν βοήθησε τη Γερμανία υποστήριξε ο καθηγητής Hans-Werner Sinn στους FT




Σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES ο Hans-Werner Sinn, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Ifo, ισχυρίζεται ότι η Γερμανία δεν επωφελήθηκε από την εισαγωγή του ευρώ και ότι το ευρώ δεν ευθύνεται για το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και κατ’ επέκταση η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα των άλλων χωρών (“It is Wrong to Portray Germany as the Euro Winner”).

Η Γερμανία υπήρξε εξαγωγέας κεφαλαίου και μόλις το ένα τρίτο των επενδύσεών της γινόταν στο εσωτερικό, με την υιοθέτηση του ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεών της και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Η κατάσταση για τη Γερμανία βελτιώθηκε με το σπάσιμο της φούσκας των πιστώσεων στη Νότια Ευρώπη, καθώς η Γερμανία θεωρήθηκε ασφαλής για καταθέσεις. Η κατασκευαστική έκρηξη που θα ακολουθήσει ενδέχεται να εξισορροπήσει τον ισολογισμό.

Ο Sinn διαφωνεί με τις απόψεις του καθηγητή Ferguson που πρεσβεύει την ανακατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης, μέσω κοινών εγγυήσεων και ευρωομολόγων. Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα διαιώνιζε το δομικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, την καταβολή μισθών που δεν ανταποκρίνονται στην παραγωγικότητα και θα μετέτρεπε μια προσωρινή κρίση σε χρόνια. Θα άλλαζε την αξία του ευρώ, ενώ θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα των αδύναμων χωρών.

Χρειάζεται επομένως η Γερμανία να δεχτεί μεγαλύτερο πληθωρισμό και οι χώρες υπό κρίση να μειώσουν τον δικό τους με τα κατάλληλα μέτρα λιτότητας (κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ιρλανδία). Όσες χώρες δεν μπορούν να προσαρμοστούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα της εξόδου από την ευρωζώνη και της επιστροφής σε αυτήν, όταν έχουν εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να λειτουργεί όπως το σύστημα Bretton Woods. Η Ελλάδα θα επωφελούνταν από μια έξοδο και υποτίμηση. Η έξοδος μπορεί να συνοδεύεται από κούρεμα και μορατόριουμ χρέους.

http://www.ft.com/cms/s/0/bbb2176a-ed70-11e2-8d7c-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: