Συνηθισμένη πρακτική η παρακολούθηση των συμμάχων τους για τους Αμερικανούς…




Προσπάθειες, φέρεται να καταβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων για την κατασκοπευτική δράση της NSA εναντίον ευρωπαϊκών θεσμών και πρεσβειών κρατών-μελών σύμφωνα με την GUARDIAN, που μαζί με το Spiegel, πρωτοστάτησαν στην δημοσιοποίηση της δράσης της αμερικανικής Υπηρεσίας (“Barack Obama Seeks to Limit EU Fallout over US Spying Claims”).

Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος απαίτησαν άμεσες εξηγήσεις για την τοποθέτηση ‘κοριών’ σε ευρωπαϊκές πρεσβείες και γραφεία, ενώ ο κ. Ολάντ διεμήνυσε ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ενδέχεται να διακοπούν, αν δεν σταματήσει η κατασκοπευτική δράση και δεν δοθούν εγγυήσεις γι αυτό.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε την ρήξη στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους και δήλωσε ότι η NSA θα αποτιμήσει τους ισχυρισμούς και θα πληροφορήσει σχετικά τους συμμάχους. Προσέθεσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν κατά παρόμοιο τρόπο με τις ομόλογές τους σε άλλες χώρες και αποπειράθηκε να διαβεβαιώσει τους ηγέτες των κ-μ ότι το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας εναντίον φίλων χωρών δεν οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης.

Οι πρώτες εξηγήσεις από τους Ευρωπαίους ζητήθηκαν στη συνάντηση της κ. Καθρίν Αστον με τον Τζον Κέρι στο Μπρουνέι, στην οποία ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Προέδρου Ομπάμα περί συνηθισμένων πρακτικών από τις υπηρεσίες ασφαλείας πολλών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την έρευνα όλων των κτιρίων της για λόγους ασφάλειας, ενώ οι Γερμανοί, που βάλλουν και εναντίον των Βρετανών για το πρόγραμμα Tempora, που συλλέγει ηλεκτρονικές πληροφορίες ανά την Ευρώπη, ξεκίνησαν δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η NSA παρέβηκε την γερμανική νομοθεσία.

Official White House Photo by Pete Souza

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/01/barack-obama-eu-fallout-us-spying-claims

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: