Συμφωνία στο θέμα της διαθεσιμότητας με Τρόικα




Αποχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου από τη συνάντηση με την Τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, όπως έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου, υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσωπους των δανειστών μας για το θέμα του δημοσίου.

Όπως ανέφερε στο ΕΘΝΟΣ στέλεχος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμείς συμφωνήσαμε. Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τους εκπροσώπους της Τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για περίπου μισή ώρα.

«Δεν μας ζητήθηκε άλλη συνάντηση, άρα δεν υπάρχουν άλλα θέματα», ανάφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, διαπραγματεύονται πλέον με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το κλείσιμο όλων των θεμάτων, προκειμένου η χώρα μας να λάβει την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, στο Eurogroup της Δευτέρας. Στο υπουργείο κλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Πηγές του Υπουργείο Οικκονομικών δήλωναν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ουσιαστικά κλείσει, πέραν της ύστατης απόπειρας για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ωστόσο, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση που αφορά στο Δημόσιο χθες υπήρξε μερική ανατροπή καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε να προσμετρηθούν οι 5.000 μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί στον συνολικό αριθμό των 12.500 της κινητικότητας εφόσον δεν θα έχει προηγηθεί καθεστώς διαθεσιμότητας έστω για 3 – 4 μήνες.

Προ του αδιεξόδου, καθώς ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να υποβληθούν οι καθηγητές σε αυτή τη διαδικασία, η ελληνική πλευρά παρουσίασε «plan b» δηλαδή νέα δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθεί στο σχήμα της κινητικότητας, σε αντικατάσταση των 5.000 εκπαιδευτικών, των οποίων η μετάταξη θα προχωρήσει, ωστόσο, κανονικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τμήμα των 5.000 εκπαιδευτικών θα αντικαταστήσουν :

1.500 καθηγητές που για διάφορους λόγους δηλώνουν αδυναμία να παραγάγουν διδακτικό έργο. 2.500 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πέραν των δημοτικών αστυνομικών)

Τον αριθμό των 12.500 της κινητικότητας συμπληρώνουν:

Οι 3.500 έως 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί Οι 2.500 εργαζόμενοι σε υπουργεία Οι 2.000 εκπαιδευτικοί από ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό (γυμναστές, καθ. πληροφορικής κα.)

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπ. Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησή τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.

Παζάρι μέχρι τέλους για το ΦΠΑ

Μέχρι το παρά πέντε της διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας ήταν στο… τραπέζι το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Η τρόικα διατύπωσε το επιχείρημα πως η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από το υπουργείο Οικονομικών αντέτειναν πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή για ένα εξάμηνο μέχρι το τέλος του έτους και οι απώλειες για τον προϋπολογισμό περιορίζονται στα 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία παρουσιάστηκαν και ισοδύναμα μέτρα όπως η επιβολή από το 2013 και όχι από το 2014 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέμεινε στην εξασφάλιση της μείωσης καθώς εκτιμάται ότι θα τονώσει την τουριστική «βιομηχανία» και γενικότερα θα δώσει… ανάσα στην αγορά.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014 ύψους 2 δις. Ευρώ εκμηδενίστηκε χωρίς «να υπάρξουν τελικά ανεπιθύμητα μέτρα» όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι δε θα επιβληθεί εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και δε θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων που καταβάλλονται ακόμη με βάση το παλαιό μισθολόγιο (πριν τεθούν σε ισχύ οι περικοπές για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς).

Πηγή – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: