Στην Ε.Ε. η πρόταση για Αμμόχωστο – Θα υποβληθεί στη συνάντηση Κασουλίδη με Στέφαν Φούλε – Κινήσεις και για την Τύμπου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, αναμένεται να υποβληθεί στον κοινοτικό αξιωματούχο, η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπάρχει ήδη συνεννόηση της Κυπριακής Κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το θέμα τούτο, ώστε ο κοινοτικός Επίτροπος να αναλάβει να μεταφέρει την πρόταση αυτή στην τουρκική κυβέρνηση.

Μια πρώτη βολιδοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Άγκυρα για το θέμα της Αμμοχώστου έχει γίνει από τον κ. Φούλε, χωρίς ωστόσο, να υπάρξουν ενθαρρυντικά μηνύματα από τουρκικής πλευράς.

Ο Στέφαν Φούλε δεν πρόκειται να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή, υπό την έννοια ότι θα παρέμβει σε κάποια φάση και να υποβάλει δική του, ενδεχομένως, συμβιβαστική πρόταση. Αυτή την πιθανότητα δεν την ευνοεί η Λευκωσία, που θα επιθυμούσε όπως ο Επίτροπος της Ε.Ε., αναλάβει ένα ρόλο κομιστή, ο οποίος με το κύρος που διαθέτει ως εκ της θέσεως του,  ασκήσει την επιρροή του για να υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Αμμοχώστου.

Η πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης αφορά το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και επιστροφή των νομίμων κατοίκων της και τη συνδιαχείριση του λιμανιού υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή πρόταση δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε διασύνδεση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τη «νόμιμη λειτουργία του», όπως ζητούν διαχρονικά οι Τούρκοι.

Το θέμα της Τύμπου τίθεται και από τρίτους και υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθει και με την πρόταση της Αμμοχώστου, γεγονός που προβληματίζει την Κυπριακή Κυβέρνησης. Ιδέες για λειτουργία του αεροδρομίου υπό τα Ηνωμένα Έθνη και έλεγχο των πτήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, φαίνεται να συζητούνται στο παρασκήνιο, αλλά δεν αποτελούν σενάρια αποδεκτά από τους Τούρκους. Η Λευκωσία διασυνδέει, πάντως, το θέμα της Αμμοχώστου με το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Η τουρκική πλευρά ενώ αφήνει σε κάποιες συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου, επί της ουσίας παραπέμπει στη συνολική λύση. Περαιτέρω, όπως Τούρκοι διπλωμάτες φέρονται να έχουν αναφέρει σε ξένους συνομιλητές τους, το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να συζητηθεί διασυνδέοντας το με τα ζητήματα του φυσικού αερίου και της αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα βρεθεί στο προσκήνιο με την κατάθεση της πρότασης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη Ρώμη ο Κασουλίδης, θα δει και EΝI

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί αυτό το μήνα στη Ρώμη για επίσκεψη εργασίας. Ο Κύπριος υπουργός, θα βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα στις 24-25 Ιουλίου και κατά την εκεί παραμονή του θα έχει συνομιλίες με την Ιταλό ομόλογό του, Έμμα Μπονίνο. Στην ατζέντα των συζητήσεων τους θα είναι το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και η οικονομική κρίση.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση στη Ρώμη και με την ηγεσία της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται σε τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΝΙ, όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει το άνοιγμα γραφείων στη Λευκωσία.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: