Ο Σόιμπλε εν μέσω απαγόρευσης των διαδηλώσεων και μέτρων ασφάλειας, μετέφερε “θερμά λόγια”




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, επισκέφθηκε χθες την Ελλάδα εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μεταφέροντας ένθερμα λόγια στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνουν σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στην έντυπη έκδοση της WALL STREET JOURNAL («German Minister Visits, Praises Greece») οι Alkman Granitsas και Stelios Bouras.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον «βαθύ σεβασμό» του για τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, μετά από πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης.

Τα εγκώμια ωστόσο, όπως επισημαίνεται, καλύπτουν την ένταση μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, καθώς ο κ. Schäuble απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους.

Η στήριξη που παρέχει η Γερμανία αποσκοπεί στην ενίσχυση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο εσωτερικό της χώρας και των ολοένα πιο επιφυλακτικών διεθνών δανειστών. Παρά τα εγκώμια, στις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζονται εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην ισχύ της κυβέρνησης, μετά την αποχώρηση του μικρότερου κόμματος από την κυβερνητική συμμαχία.

Ενδεικτική της αυξανόμενης επιφυλακτικότητας της Ευρώπης για την ικανότητα του Έλληνα Π/Θ να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ήταν η απόφαση του Eurogroup να δοθεί στην Ελλάδα μόνο ένα μέρος της βοήθειας που προορίζονταν γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ανοιχτό παραμένει το θέμα για την ανάγκη ενός τρίτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, προς τα τέλη του 2014, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η επιείκεια, σημειώνεται στην ανταπόκριση, που επιδεικνύουν προς το παρόν οι διεθνείς δανειστές έναντι της Ελλάδας αναμένεται να αρθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα προετοιμάζει τον προϋπολογισμό για το 2012, με μια «τρύπα» που ήδη προσδιορίζεται στα 2 δις ευρώ, και ένα δημοσιονομικό σχέδιο για την κάλυψη των προβλεπόμενων ελλειμμάτων την επόμενη διετία. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης έως τότε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. 

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στις περιορισμένες διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Schäuble, που πραγματοποιήθηκαν μετά την άρση της απαγόρευσης, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής της στην περίπτωση λήψης νέων μέτρων λιτότητας.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323993804578613664046829492.html?KEYWORDS=greece

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Αθήνα, λίγο μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή μιας νέας δέσμης μέτρων λιτότητας, ο Γερμανός υπουργός στήριξε χθες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας, δηλώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποκλείοντας ωστόσο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Germany Backs Greece’s Austerity Measures».

«Δεν είναι καλή ιδέα η συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους» επεσήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί αφού η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, σημείωσε.

«Πρέπει να εφαρμόσετε αυτό που έχει συμφωνηθεί» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τον «θαυμασμό» του για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. «Πριν από δέκα χρόνια, ήμασταν εμείς ο ασθενής της Ευρώπης, αλλά ακολουθήσαμε μια σκληρή διαδρομή εξόδου από την κρίση» σημείωσε ο Γερμανός υπουργού του οποίου η επίσκεψη στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια να ανάδειξης ενός επιτυχημένου προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη λιτότητα και τονίζοντας ότι «η ροή κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό βορρά μέσω των επιτοκίων θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως και στην απουσία προσδιορισμού συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμμάτισε ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όπου τέθηκε, με εμφατικό τρόπο, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, από την περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου.

http://www.nytimes.com/2013/07/19/world/europe/germany-backs-greeces-austerity-measures.html?_r=0

Συγκρίνοντάς τον με τον Otto von Bismarck, η ανταποκρίτρια της GUARDIAN, Helena Smith αποδίδει γοητεία, στον άντρα, που στην Ελλάδα μισείται τόσο για τη λιτότητα που εμπνεύστηκε, όσο και για τον τρόπο που η λιτότητα εφαρμόστηκε, σε άρθρο της που καλύπτει την χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα («Greece: Hate Figure Wolfgang Schäuble Succeeds with unlikely Charm Offensive»).

Ο Wolfgang Schäuble αναφέρθηκε στη χαρά του που βρισκόταν στην Ελλάδα, ενώ δήλωνε πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που σημείωσε η οικονομία της χρεωμένης χώρας. «Αυτή η επίσκεψη αποτελεί έκφραση της εμπιστοσύνης μας και της στήριξής μας προς την Ελλάδα. Δεν ήρθα ως δάσκαλος που παραδίδει μαθήματα» δήλωσε. Οι Έλληνες ωστόσο, σημειώνει η ανταποκρίτρια, είναι μουδιασμένοι από την κούραση, την εξουθένωση και το φόβο, ενώ ακόμη και Έλληνες αξιωματούχοι, που κατ’ιδίαν παραδέχονται ότι ο Schäuble είναι ‘αγενής και επιθετικός’, δίστασαν να τον στηρίξουν και παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, με τους δείκτες να χειροτερεύουν διαρκώς.

«Πρόκειται απλώς για μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων» εκμυστηρεύτηκε ανώτερος σύμβουλος του Πρωθυπουργού «ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει. Όλοι ξέρουμε πως αυτό δεν ισχύει γιατί μόλις τώρα, τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων». Άλλος, κοντά στην πολιτική ελίτ δήλωσε «Δεν έχουμε πια κοινό. Οι Έλληνες σταμάτησαν να πιστεύουν ότι υπάρχει χειρότερη εναλλακτική λύση. Πιστεύουν πως αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και κάτι τέτοιο είναι εκφοβιστικό».

Ο Γερμανός υπουργός, καταλήγει η Smith, μπορεί να κατάφερε το αδύνατο, αλλά το έκανε σε μια χώρα που παραμένει ένα ναρκοπέδιο για την ευρωζώνη.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/18/greece-athens-wolfgang-schauble-eu-visit?INTCMP=SRCH

Τα συμπεράσματά της από την χθεσινή επίσκεψη Schäuble στην Ελλάδα, παραθέτει η ανταποκρίτρια της GUARDIAN, Helena Smith, και στο live blog της εφ («A long overdue visit that rings hollow today»). Η Smith επισημαίνει ότι η επίσκεψη είναι εξαιρετικά καθυστερημένη, καθώς έπρεπε να είχε λάβει χώρα στην αρχή της κρίσης, όταν η χώρα χρειαζόταν υποστήριξη.

Αντιθέτως, ο κος Schäuble ήταν τότε απασχολημένος με το να μέμφεται την Ελλάδα και να προετοιμάζει τιμωρίες για τις δημοσιονομικές της απερισκεψίες. Εννέα μήνες μετά από την αντίστοιχη επίσκεψη της Angela Merkel, υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην επίσκεψη Schäuble: μοιάζει με φάρσα. Η Αθήνα έμοιαζε με πόλη φάντασμα, με το συγκοινωνιακό και οδικό δίκτυο αποκλεισμένο και οι κάτοικοι δεν είχαν καμία δυνατότητα διαμαρτυρίας, σε μία χώρα όπου το όνομα του Γερμανού υπουργού έχει σχεδόν αποκλειστικά ταυτιστεί με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, την αποδιοργάνωση, τη φτώχεια και το άγχος.

Αν και ακούστηκε επανειλημμένως και από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι, ο Γερμανός ομόλογος του ήρθε στην Ελλάδα, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, η πραγματικότητα είναι πως το μήνυμά του ήταν για τον γερμανικό λαό και τους 500.000 Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο. «Σε μία χώρα που αποδεκατίστηκε από το φάρμακο που ο ίδιος προσωπικά συνταγογράφησε, η υπόσχεση δανείων αξίας €100 εκ., ώστε να ξεκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια αγορά νεκρή, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, αποτελεί μια κυνική σταγόνα στον ωκεανό.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού σήμερα ήταν ένα δημοσιοσχεσίτικο σόου, που στόχευε όχι στο να ευαρεστήσει τους Έλληνες, αλλά στο να ξεγελάσει τους Γερμανούς ότι όλα βαίνουν καλώς στην ευρωζώνη –πράγμα που δεν ισχύει».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jul/18/eurozone-crisis-greece-austerity-wolfgang-schauble?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: