Με Μπαρόζο και Φούλε ο Έρογλου – Πάει Βρυξέλλες για την Αμμόχωστο και το απευθείας εμπόριο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο κατοχικός  ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, όπου αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος θα αξιοποιήσει το ταξίδι αυτό πολλαπλώς ( ακόμη και προεκλογικά ενόψει των ψευδοεκλογών της ερχόμενης Κυριακής), θα θέσει δυο βασικά ζητήματα κατά τις εκεί επαφές του. Πρώτο, το θέμα της Αμμοχώστου, μεταφέροντας τη θέση της τουρκικής πλευράς για συζήτηση του ζητήματος αυτού στα πλαίσια της συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό. Επιχειρεί, ουσιαστικά, να προλάβει τις όποιες κινήσεις θα γίνουν από την Κομισιόν στο θέμα της Αμμοχώστου, στη βάση και της πρότασης της Κυπριακής Κυβέρνησης. Δεύτερο, το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στο θέμα αυτό, παραπέμποντας δήθεν στις υποσχέσεις της Ε.Ε. στους Τουρκοκύπριους λόγω του «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα θέσει και το ζήτημα του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, που χρειάζεται αναπροσαρμογή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν έχει ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση για τις επαφές του Ντερβίς Έρογλου, σημειώνοντας πως παρόμοιες συναντήσεις πραγματοποιούνται και με τον προκάτοχο του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Είναι σαφές πως ο Έρογλου δεν πραγματοποιεί ταξίδια εκτός των κατεχομένων- πλην των συχνών επισκέψεων του στην Τουρκία- σε αντίθεση με τον Ταλάτ, ο οποίος μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διευθετούσε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο σύμβουλος του Ντερβίς `Ερογλου, Οσμάν Ερτούγ, με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών και συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβη Ανδρέα. Όπως αναφέρεται, ο κ. Ερτούγ συνεχάρη τον κ. Μαυρογιάννη για την ανάληψη των καθηκόντων του και είχε μαζί του μια “ειλικρινή συνομιλία”. Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα,  για το πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης το συντομότερο.

* Στα κατεχόμενα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες “βουλευτικές εκλογές”, που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου. Τις 50 “έδρες” στην ψευδοβουλή διεκδικούν 250 υποψήφιοι από πέντε πολιτικά κόμματα και επτά ανεξάρτητοι. Ανά επαρχία, υπάρχουν 16 “έδρες” για τη Λευκωσία, 13 για την Αμμόχωστο, 10 για την Κερύνεια, έξι για τη Μόρφου και πέντε για το Τρίκωμο. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε σύνολο 172.803 “ψηφοφόρων”, υπάρχουν 54.487 “ψηφοφόροι” στη Λευκωσία, 45.184 στην Αμμόχωστο, 33.703 στην Κερύνεια, 21.130 στη Μόρφου και 18.299 στο Τρίκωμο.

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Στη Ρώμη για κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ

Επαφές με την κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά και με την ηγεσία της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, που δραστηριοποιείται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ θα έχει σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης  μεταβαίνει σήμερα από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη για σειρά επαφών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας  Δρ. Mario Mauro. Αύριο ο Κύπριος ΥΠΕΞ, θα έχει συνομιλίες με την Ιταλίδα ομόλογό τουEmma Βonino, στο ιταλικό  υπουργείο Εξωτερικών και στην ατζέντα θα βρίσκονται τα θέματα της ενέργειας ενώ θα συζητηθεί η οικονομική κρίση, τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό .

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρα, ο Κύπριος υπουργός θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΝΙ, όπου θα του παραθέσει γεύμα  ο Πρόεδρος της εταιρείας.  Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Pierferdinando Casini και με μέλη της Επιτροπής στην Ιταλική Γερουσία – Palazzo Madama.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσων Ιταλικής Βουλής, Fabrizio Cicchitto. Θα παρακαθήσει, τέλος, σε γεύμα εργασίας με Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Enzo Moavero Milanesi.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: