Λαγκάρντ: Η Ελλάδα με εντυπωσιάζει…




Εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του CNBC Greece May Reach Surplus by End of 2013: Lagarde», «IMF’s Lagarde: ‘Impressed by Greece’»).

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι πλεονασματικός στα τέλη του τρέχοντος έτους, μολονότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε η κα Lagarde.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε παράλληλα ικανοποιημένη από την πρόοδο της Ελλάδας, θεωρώντας ότι βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

«Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω την Ελλάδα από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας. Είναι εξαιρετικά πιθανό στα τέλη του 2013 να διαθέτει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που αποτελεί ένα καταπληκτικό επίτευγμα» δήλωσε η Christine Lagarde.

«Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, σχετικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, την αναμόρφωση των εφοριών, την συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων… την διαχείριση του δημόσιου τομέα… Όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και υπάρχει πρόοδος που πρέπει να συνεχισθεί. Υπάρχουν ωστόσο σαφή επιτεύγματα» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να επιτελέσει ορισμένα ακόμη βήματα για να βελτιώσει την δημοσιονομική της κατάσταση.

«Σήμερα διαθέτουμε έναν κατάλογο δράσεων που έχουν αναληφθεί. Υπάρχουν ορισμένες ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις πριν υποβάλλουμε το πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου. Και τότε θα δούμε… Όπως είπα το ένα βήμα μετά το άλλο» επεσήμανε η κα Lagarde.

http://www.cnbc.com/100871340

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000181393&play=1

ΝΕΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε  χθες, στην ετήσια οικονομική έκθεση για την πορεία της ευρωζώνης, ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ διακινδυνεύουν την αναζωπύρωση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής εν μέσω της παρατεταμένης ύφεσης, λόγω των καθυστερημένων αντιδράσεων τους στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επισημαίνει ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον του Ian Talley  και από τις Βρυξέλλες της Matina Stevis στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «IMF Urges More Interest-Rate Cuts In Euro Zone to Help Revive Growth» (σελ. Α14).

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω επιπρόσθετων χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, όπως των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων. Το Ταμείο κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα, όπως νέα μακροχρόνια δάνεια ή απευθείας αγορές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δήλωσε ότι η ΕΚΤ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα, αν και όπως διευκρινίστηκε, δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν. Απέκλεισε επίσης την ενδεχόμενη λήψη μέτρων από την ΕΚΤ με στόχο τη διασφάλιση της αγοράς για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω αγορές συνιστούν επιλογή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, επεσήμανε ο κ. Draghi, χωρίς να αναφερθεί στην ΕΚΤ, «η οποία έχει αυτή τη στιγμή συμβουλευτικό ρόλο». 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323823004578594162261193952.html#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: