Κομισιόν: Δεν θέσαμε τελεσίγραφο




Οι ειδήσεις σε τίτλους:
* Διαψεύδει η Κομισιόν για το τριήμερο τελεσίγραφο της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά ζητεί συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. * Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων” δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
* Να μην διαβαστούν τα προσωπικά του ημερολόγια, ζήτησε από το δικαστήριο ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
* Τον 18χρονο καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο θα δεχτεί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.
* Στη Μόσχα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
* Συνταξιοδοτήθηκε από την Cosco ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού.
* Απέσυρε ο Σνόουντεν το αίτημα ασύλου στη Ρωσία.

Το πρώτο θέμα:
* H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε πληροφορίες του Ρόιτερ ότι η Τρόικα έδωσε προθεσμία τριών ημερών στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους  στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα.
* Στο μεταξύ, συνεχίζονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
* “Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
* Ο υπουργός Υγείας, ’δωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία.  Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες  της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο”. Για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα αντιμετωπισθεί με το claw back, δηλαδή το πλαφόν στις δαπάνες του οργανισμού προς ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές.

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
* Στο μεταξύ “κλειδώνουν”, κατά πάσα πιθανότητα, τόσο οι πέντε δόσεις στην  αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα εφέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όσον αφορά το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζεται αύριο.

Αλλες ειδήσεις
* Τον 18χρονο διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να τον συγχαρεί  για το “χρυσό” συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα του ΝΒΑ Μιλγουόκι Μπακς. Νωρίτερα, ο νεαρός γκαρντ-φόργουορντ συναντήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό.
* Στη Μόσχα βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου  του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, αλλά με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
* Ένταση δημιουργήθηκε στη δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού ‘Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν το δικαστήριο θέλησε να αναγνωστούν τα κατασχεθέντα προσωπικά ημερολόγια του βασικού κατηγορούμενου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα στην πρόθεση της Έδρας, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο υλικό αποτελεί «προσωπικά κείμενα».
* Σήμερα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ στις γενικές συνελεύσεις τους. «Τα επιμέρους σημεία, με τις παραπομπές σε ΦΕΚ και ΚΥΑ, δεν αποκαθιστούν τη νομιμότητα, τις ασάφειες και την υπονόμευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το “μαύρο” παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και η απόφαση του ΣτΕ δεν εκτελείται» δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μετά την συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή.
* Στους εργαζόμενους επιρρίπτει την ευθύνη για το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, δήλωσε ότι το «μαύρο» δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά οφείλεται στο πειρατικό σήμα που εξέπεμπε η ΕΡΤ, καθώς και στην κατάληψη του ραδιομεγάρου. Για τις δηλώσεις Βορίδη, ο κ. Λαζαρίδης είπε πως είναι απόψεις που συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, ωστόσο ήταν λάθος ο χρόνος που διατυπώθηκαν. Όσον αφορά στις δηλώσεις Πολύδωρα σχολίασε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται  ποτέ να συνεργαστεί με τους νεοναζί και παρατήρησε ότι ο βουλευτής της ΝΔ παρείχε ικανοποιητικές διευκρινίσεις.
* «Είναι ανάγκη να καταστεί απόλυτα σαφές, προς τις τράπεζες, ότι σε πολιτικό επίπεδο πρόθεση είναι πλέον να βρίσκονται λύσεις μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών. Με τον κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί, στις 15.30 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
* Ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος, καθώς κατά την ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη απουσίαζε στο εξωτερικό.
* Τη συνταξιοδότηση του κάπτεν Γουέι Τζιαφού από τη θέση του προέδρου του διοικητικού του συμβουλίου, ανακοίνωσε ο όμιλος της COSCO στο πλάισιο αλλαγών στην ηγετική της ομάδα. Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού συνταξιοδοτείται και δεν κατέχει  πλέον κάποια θέση στην ιεραρχία του ομίλου.
* Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη 1.45 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου στην Κοζάνη.
* Συλλαλητήριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησε η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της ΟΛΜΕ και κατέληξαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
* Περίπου 6.500 σφαίρες εντοπίστηκαν σε αγροτικό αυτοκίνητο στην περιοχή του Γιόφυρου Ηρακλείου. Ειδικότερα, μπροστά από τη θέση του συνοδηγού βρέθηκε ένα κιβώτιο με 6.480 σφαίρες, ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Διεθνείς Ειδήσεις:
* Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέσυρε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά τον όρο που διατύπωσε η ρωσική  ηγεσία για να δεχτεί τον Σνόουντεν -δηλαδή να «σταματήσει να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας».
* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρίν Λεπέν ώστε να επιτραπεί η δίωξή της στην Γαλλία για σχόλιο που είχε κάνει για τους μουσουλμάνους το 2010.
* Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν περίπου 50 άτομα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: