Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα




Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει την στάση της Ελλάδας έναντι των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης με τίτλο «Greece: Lives at risk as refugees pushed back to Turkey, Amnesty warns in new report».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες οι πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, όπως το Αφγανιστάν και τη Συρία, επαναπροωθούνται παράνομα από την ελληνική ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Η έκθεση 40 σελίδων με τίτλο «Frontier Europe: Human Rights Abuses on Greece’s border with Turkey» ερευνά την «επικίνδυνη χρήση των επαναπροωθήσεων» από τις ελληνικές αρχές, καθώς επαναπροωθούνται ομάδες προσφύγων και άλλων μεταναστών πέραν των συνόρων, χωρίς να τους αποδίδεται το δικαίωμα ξεχωριστής εξέτασης της κάθε περίπτωσης ή της αμφισβήτησης της απέλασης.

Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να μεταβούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, ενώ διερευνά τις άθλιες συνθήκες κράτησης μέσω προσωπικών μαρτυριών.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει έρθει σε επαφή από τον περασμένο Μάρτιο με περίπου 30 ανθρώπους στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια (Αιγαίο) και χερσαία σύνορα της χώρας (Έβρος).

Σχεδόν όλοι αναφέρονται στη βία που υπέστησαν οι ίδιοι -ή στην οποία ήταν μάρτυρες- και στην κακομεταχείριση από τις ελληνικές αρχές. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι φύλακες τους αφαίρεσαν τα πράγματά στους, τα χρήματα, τις οικογενειακές φωτογραφίες και κειμήλια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τους πέταξαν στη θάλασσα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Jezerca Tigani, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν αποτελεί ντροπή μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των περιπτώσεων επαναπροώθησης που συλλέξαμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Υποδηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές προβαίνουν σε αυτή την πρακτική σε τακτική βάση, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς θέτει τις ζωές των ανθρώπων σε σοβαρό κίνδυνο.

Το άρθρο κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, σε μαρτυρίες προσφύγων, όπως και σε άθλιες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η Jezerca Tigani «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, αλλά όχι σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκείνων που επιχειρούν να φθάσουν με ασφάλεια, ή να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, στην Ευρώπη. Οι καιροί είναι δύσκολοι τόσο για την Ελλάδα, όπως και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών. Η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να σταματήσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της».

http://www.amnesty.org.uk/news_details.asp?NewsID=20865

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: