Η κρίση εντείνεται στην Ευρωζώνη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times




Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις που αφορούν στην ευρωζώνη, δεν στοιχειοθετούν ουσιαστικούς λόγους για αισιοδοξία ότι η κρίση βαίνει προς εκτόνωση, γράφει ο Tony Barber, σε άρθρο γνώμης στους FINANCIAL TIMESEurope Gears up for a final, toxic Confrontation»), όπου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι επόμενοι 12 μήνες θα βρίθουν πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων.

Οι συνθήκες πίστωσης για τις ιταλικές, πορτογαλικές και ισπανικές εταιρίες είναι κατατετμημένες και συνιστούν μειονέκτημα στην προσπάθεια τους να ανταγωνιστούν τις αυστριακές και γερμανικές. Η κατάσταση στις πιστώσεις γελοιοποίει τα ευεργετήματα από το κοινό νόμισμα και καθιστά αδύνατο για τον ιδιωτικό τομέα να παρέμβει αποτελεσματικά στην μαζική ανεργία της Νοτίου Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ανεξαρτήτως από τον νικητή των γερμανικών εκλογών, το ιδεολογικό πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη (χρήματα στους αμαρτωλούς με αντάλλαγμα τα δεινά, την αυτό-κριτική και υποσχέσεις για ενάρετες μεταρρυθμίσεις) δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Το γερμανικό πλεόνασμα δεν πρόκειται να ελαφρύνει την οικονομική ύφεση στη Νότια Ευρώπη.

Οι Ευρωεκλογές αναμένεται να αναδείξουν τα λαϊκιστικά, ανθευρωπαϊκά κόμματα που τάσσονται εναντίον του κατεστημένου. Το πολιτικό κλίμα για όσους στηρίζουν την ενοποίηση (χρέους, τραπεζική ένωση, κοινή ασφάλιση καταθέσεων) θα είναι «παγωμένο», σε μια περίοδο που θα απαιτείται συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ο νέος γύρος στήριξης των αδύναμων κρατών (τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να επεκταθούν, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους).

http://www.ft.com/cms/s/0/ae4fdb5e-e7c4-11e2-9aad-00144feabdc0.html

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ – ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να συνεργαστούν με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, ώστε να επενδύσουν συνολικά €22 δις (€8 δις εκ των οποίων θα προέρχονται από την ΕΕ) για την προώθηση της καινοτομίας στη φαρμακευτική, τα ηλεκτρονικά, την αεροναυπηγική, την βιοχημική βιομηχανία, την ενέργεια, με στόχο την ανάπτυξη και την τόνωση της εργασίας, στην προσπάθεια της ευρωζώνης να εξέλθει της ύφεσης, κατά τους FINANCIAL TIMESBrussels Joins €22bn Stimulus Initiative»).

Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης, Máire Geoghegan-Quinn, «Η Ευρώπη υπολείπεται επικίνδυνα πολλών μεγάλων οικονομιών αναφορικά με τις επενδύσεις στην καινοτομία. Θα συνεργαστούμε λοιπόν με τη βιομηχανία, ώστε να τονώσουμε τις επενδύσεις και να χειριστούμε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

«Οι επενδύσεις στοχεύουν στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης, σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον αερομεταφορές και σε περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλή εξειδίκευση. Καθώς η ζήτηση για αερομεταφορές αυξάνεται, έτσι εντείνεται και η δέσμευση μας για ανάπτυξη πρωτοπόρων τεχνολογιών, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αεροναυπηγικής (ΕΑDS), Tom Enders.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά σχεδίων της Επιτροπής, με τη συμμετοχή και την στήριξη των κ-μ σε εξειδικευμένες τεχνολογικές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί σφοδρά από την κρίση χρέους. Η συνεργασία αποτελεί τμήμα της στρατηγικής για την έρευνα και  την καινοτομία με την επονομασία Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) πουαποσκοπεί στην επένδυση €70 δις στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία για την επόμενη επταετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη Επιτροπής, η συνεργασία μεταξύ δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, θα συμβάλει στην επένδυση του 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη έως το 2020.

http://www.ft.com/cms/s/0/4a97a76e-e8a9-11e2-aead-00144feabdc0.html

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Παγκόσμιου Βαρομέτρου για τη Διαφθορά για το 2013 αναλύει δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITORFrom Greece to Germany, Europeans See Government Failing on Corruption») και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις κυβερνήσεις τους υπό του παγκόσμιου μέσου όρου.

Από τους 114.000 ανθρώπους από 107 χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα, μόλις το 22% πιστεύει ότι η κυβέρνησή του δρα αποτελεσματικά εναντίον της διαφθοράς. Στην Ισπανία το ποσοστό πέφτει στο 8%, στην Ιταλία βρίσκεται στο 13%, στη Βρετανία στο 9%, στη Γαλλία στο 11% και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία στο 1%.

Η εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα βρίσκεται στο ναδίρ, με το 90% των Ελλήνων να θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα (το ποσοστό βρισκόταν στο 69% το 2007). Μόνο οι Γερμανοί εκφράζουν ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή τους προφύλαξε τη χώρα από την οικονομική κρίση. Η δημοτικότητα της ΕΕ έπεσε από το 60% το 2012 στο 45% εφέτος.

Η έκθεση, που είναι ανησυχητική για την Ευρώπη σε καιρό κρίσης, όταν η ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική σταθερότητα και την διακυβερνητική εμπιστοσύνη για την επίλυση της κρίσης, τελειώνει ως εξής: «Ενώ περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτούμενων είπαν πως η κυβέρνηση ελέγχεται από τα ειδικά συμφέροντα στην Ισπανία και την Ιταλία –το ποσοστό φτάνει το 83% στην Ελλάδα-, στη Νορβηγία το ποσοστό ανέρχεται μόνο στο 5%, ένα μάθημα για τα κράτη από τη Σκανδιναβία για το πώς να κυβερνάς, ώστε οι περισσότεροι να έχουν την αίσθηση της εξυπηρέτησης του κοινού καλού».

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0709/From-Greece-to-Germany-Europeans-see-government-failing-on-corruption

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: