Η επόμενη μέρα για την Τράπεζα Κύπρου




Λευκωσία: Ανοίγει νέα σελίδα από σήμερα για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία εξήλθε χθες επίσημα από το καθεστώς εξυγίανσης. Τώρα αναμένεται αύριο Πέμπτη και η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα αποκτήσει στάτους αντισυμβαλλόμενου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αυτό θα της εξασφαλίσει πρόσβαση σε φθηνότερη ρευστότητα και μείωση του ELA. Σε κοινή ανακοίνωση, υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα αναφέρουν ότι το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο είναι 47,5% και τα ίδια βασικά κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 12% περίπου.

Επίσης, ποσοστό 12% των καταθέσεων, τα οποία ήταν προηγουμένως δεσμευμένα, δηλαδή το 5% του συνόλου, αποδεσμεύονται, αλλά θα υπόκεινται κάτω από το γενικό υφιστάμενο διάταγμα για τους περιορισμούς στις συναλλαγές, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, οπόταν αναμένονται νέες ουσιαστικές χαλαρώσεις.

Το υπόλοιπο 88% των καταθέσεων θα μοιραστεί ισόποσα σε τρεις ξεχωριστές καταθέσεις προθεσμίας των έξι, των εννέα και των δώδεκα μηνών αντιστοίχως, με δικαίωμα ανανέωσης τους από την Τράπεζα Κύπρου για μια επιπρόσθετη περίοδο ίδιας χρονικής διάρκειας.

Ο “Φ” σημειώνει επίσης ότι η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα τροποποιηθεί έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να κατέχουν κοινές μετοχές, προσθέτοντας ότι η νέα δομή θα πρέπει να είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Προστίθεται επίσης ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τέως Λαϊκής Τράπεζας θα αποζημιωθούν μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης με μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 18% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου.
αλλαγές ουσίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: