Επίκειται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενώ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις




Τα συνδικάτα των Ελλήνων εργαζομένων κλιμάκωσαν χθες τις αντιδράσεις τους απέναντι στο νέο γύρο μέτρων λιτότητας, καλώντας για 24ωρη γενική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, την τέταρτη γενική απεργία για φέτος, ενώ οι υπάλληλοι Δήμων κατέλαβαν δημοτικά κτίρια σε ένδειξη  διαμαρτυρίας για τα σχέδια περικοπών σε μισθούς και απολύσεων, επισημαίνει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Unions Call Strike to Protest Cuts».

Όπως αναφέρεται, οι αλλαγές που πυροδότησαν τις πιο δριμείες αντιδράσεις αφορούν στα σχέδια για απολύσεις στο δημόσιο τομέα έως τα τέλη του επόμενου χρόνου και το λεγόμενο σχέδιο κινητικότητας που θα προσφέρει μειωμένο μισθό σε 12.500 δημοσίους υπαλλήλους επί οκτώ μήνες πριν αυτοί μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ή απολυθούν.

Σημειώνεται επίσης ότι τον τελευταίο μήνα, η απόφαση του Π/Θ Α. Σαμαρά να κλείσει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα οδήγησε το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού σε παραίτηση, κλονίζοντας τη σταθερότητα της εύθραυστης κυβέρνησης. Η αναταραχή που επακολούθησε απεικονίζει απλώς το πόσο δύσκολο θα είναι για τις ελληνικές αρχές να μειώσουν το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν την κατάληψη των εγκαταστάσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, λειτουργώντας πειρατικά μέσω δορυφόρου, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει μεταξύ των πρώην υπαλλήλων και ενός νέου Υπουργού, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού του περασμένου μηνός για να επιβλέπει τη δημιουργία του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο Υπουργός, Παντελής Καψής, επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα σε «10 συνδικαλιστές της ΕΡΤ». Επίσης, χθες, ένα προσωρινό κανάλι που ονομάζεται ΕΔΤ ξεκίνησε τη μετάδοση του σήματός του στην παλαιά συχνότητα της ΕΡΤ.

Ο κ. Καψής δήλωσε ότι το κανάλι θα ξεκινήσει τη μετάδοση ταινιών και ντοκιμαντέρ μέσα τις επόμενες ώρες και ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός ατόμων θα προσληφθεί για ένα προσωρινό πρόγραμμα ειδήσεων έως την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα, γνωστού ως ΝΕΡΙΤ, τους ερχόμενους μήνες.

http://www.nytimes.com/2013/07/11/business/global/greek-unions-call-strike-to-protest-cuts.html?pagewanted=print

Στο θέμα της χθεσινής απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τρίτη γενικής απεργίας αναφέρεται επίσης ανταπόκριση από την Αθήνα των Stelios Bouras και Nektaria Stamouli στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Threatened With General Strike Over Layoffs».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι σε μια πρώτη δοκιμασία για την προσφάτως αποδυναμωμένη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα, η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει εντός των επόμενων 10 ημερών για τη νομοθεσία που προβλέπει τη μετακίνηση περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία, που πολλοί φοβούνται ότι θα σημάνει άμεσες απολύσεις.

Παρόλο δε που η νομοθεσία πιθανότατα θα υπερψηφιστεί – με τη βοήθεια ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών – οι αναλυτές φοβούνται ότι η παρατεταμένη αντίθεση των συνδικάτων θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής δικαίου, «είναι πιθανόν (η σχετική νομοθεσία) να εγκριθεί, αλλά αυτό δεν θα γίνει εύκολα και ίσως υπάρξουν διαφωνίες. Εάν υπάρξουν περισσότεροι από ένας ή δύο διαφωνούντες, τότε τα κόμματα θα αρχίσουν ενδεχομένως να σκέφτονται τη διενέργεια εκλογών».

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324879504578597580806150080.html#printMode

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το live-blog της GUARDIAN αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των δημοτικών υπαλλήλων για το σχέδιο κινητικότητας, στην κατάληψη δημαρχείων και στην διήμερη απεργία που θα ξεκινήσει την Δευτέρα («Eurozone Crisis: Italian Government Shaken by Berlusconi Appeal Ruling», «Greek Industrial Production Dives”, “General Strike Called in Greece»).

Γίνεται επίσης αναφορά στην είδηση του Reuters που αφορά σε αποσπάσματα της έκθεσης της τρόικας, όπου σημειώνεται ότι αμφισβητείται η ‘βούληση και η ικανότητα’ των ελληνικών αρχών να συλλέξουν τους φόρους, ενώ σημειώνονται ελλείμματα στα έσοδα, γεγονός που μπορεί να σημάνει νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Παρά την συγκατάθεσή τους στην αποδέσμευση της δόσης, οι δανειστές έχουν χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα σημείωσε σοβαρή πτώση, στο 4,6% και αναλυτικά η εξορυκτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 19,6%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 1,8%, η παραγωγή ηλεκτρισμού κατά 10,3% και η παροχή ύδρευσης κατά 1,2%. Το δημοσίευμα αναφέρει και την απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 16 Ιουλίου, που ενδεχομένως να συμπέσει με την ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πολυνομοσχέδιο.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jul/10/eurozone-crisis-china-exports-spain-italy?INTCMP=SRCH

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: