Έκλεισε το θέμα των Βαρωσίων ο Έρογλου – Λέει ότι έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από Βρυξέλλες




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά δεν συζητά το θέμα της Αμμοχώστου, ούτε ακόμη  κι εάν συνδεθεί με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στις Βρυξέλλες ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός, σύμφωνα με πληροφορίες και για ένα ακόμη θέμα: Δεν επιθυμούμε, είπε, να μας παρακάμψουν στο Κυπριακό και να συζητούν οι Ελληνοκύπριοι απευθείας με την Άγκυρα.

Αυτή τη θέση, όπως πληροφορούμαστε, τη μετέφερε στις Βρυξέλλες και αποστολή ψευδοβουλευτών, οι οποίοι ταξίδευσαν πρόσφατα μέχρι την έδρα της Ε.Ε.

Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ως γνωστό συναντήθηκε προχθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, έθεσε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία αφορούν τόσο το Κυπριακό- ειδικά για την Αμμόχωστο- όσο και ζητήματα οικονομικής υφής, όπως το εμπόριο. Παρουσίασε δε και διάφορα παράπονα που συνδέονται με την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Έρογλου δήλωσε μετά την επιστροφή στα κατεχόμενα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα αναλάβει ρόλο «ταχυδρόμου» και να μεταφέρει την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο στην Άγκυρα. Τον διαβεβαίωσαν πως δεν προτίθενται να αναμιχθούν στο θέμα αυτό. Διαφορετική είναι η εντύπωση της Λευκωσίας σε ότι αφορά τις προθέσεις των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε με τον οποίο συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου.

Σε ότι αφορά το εμπόριο, μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Έρογλου ισχυρίσθηκε πως λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η εφαρμογή του αντιμετωπίζει προβλήματα. Ήγειρε και το θέμα της οικονομικής βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ την οποία σχεδιάζει η ΕΕ να διαθέσει ετησίως στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ζήτησε όπως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν επιδείξουν «ευαισθησία»(!). Υποστήριξε ακόμη πως η χρησιμοποίηση των ελληνικών ονομάτων είναι λανθασμένη προσθέτοντας πως στην Κύπρο «υπάρχουν δυο λαοί, με δυο ξεχωριστές γλώσσες».

Ακόμη είπε ότι εξήγησε τη διαμαρτυρία της τουρκοκυπριακής πλευράς για την παρεμπόδιση, όπως ανέφερε, των τουρκοκυπριακών οχημάτων εμπορικής χρήσης στις ελεύθερες περιοχές και τις προωθούμενες αλλαγές, χωρίς τη συγκατάθεση της πλευράς του.

Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέτρεψε σε δεσμευτικό όργανο το Εθνικό Συμβούλιο, γεγονός που θα κάνει δύσκολη έως αδύνατη μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: