Guardian: Υπαρκτό το ενδεχόμενο παραγραφής μέρους του ελληνικού χρέους




Υπαινιγμοί ότι η διεθνής κοινότητα προσανατολίζεται στην μείωση και παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, που άφησε η Christine Lagarde και ο Jeroen Dijsselbloem, συνιστούν το θέμα δημοσιεύματος της GUARDIAN με τίτλο «Greece’s Creditors Close to Writing off some of its Debt».

Αναγνωρίζεται ότι το αδύναμο μέλος της ευρωζώνης δεν θα ανακάμψει ποτέ αν δεν συγχωρεθεί μέρος του χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Το θέμα συζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κο Στουρνάρα: “Στόχος μας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του έτους. Θέλουμε να επιτύχουμε, ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση των κατάλληλων μέτρων από το Eurogroup προκείμενου να μειωθεί το χρέος. Ο κος Dijsselbloem επανέλαβε ότι πρόκειται για κάτι που θα λάβει υπόψη του το Eurogroup. Επαλήθευσε τα σχέδιά μας».

Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως το πρόγραμμα τηρείται πιστά και πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό και οι αυξήσεις στους φόρους επιτέλους αποδίδουν. Αν και δεν προέβη σε λεπτομέρειες, δήλωσε πως το θέμα μπορεί να συζητηθεί το επόμενο έτος, όταν θα έχει σημειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: «Αν η Ελλάδα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε πριν το Καλοκαίρι του 2014 προκειμένου να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι στόχοι που τέθηκαν έχουν υλοποιηθεί».

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/02/greece-debt-crisis?INTCMP=SRCH

Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ο Richard Barley σε άρθρο γνώμης στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «The Curious Case of the Unflappable Euro» (σελ.C6) για την απρόσμενη αντοχή του ευρώ παρά τους κλυδωνισμούς της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι φόβοι για μια έξοδο της Ελλάδας ή άλλων χωρών από την ευρωζώνη έχουν εξασθενήσει».

Σε έντονη αντίθεση με την τελευταία τριετία, η ευρωζώνη δεν συνιστά επί του παρόντος τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές. Ωστόσο, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, η αποτελεσματικότερη παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, στο πλαίσιο της κρίσης, ήταν αμιγώς λεκτική, μέσω της υπόσχεσής του να πράξει ο,τιδήποτε δυνατό για τη διάσωση της ευρωζώνης.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324563004578520984014628350.html?mod=WSJEUROPE_hps_MIDDLESixthNews

Φωτογραφία αρχείου υπουργείου Οικονομικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: