Πάγος στο κονδύλι για το ΣΑΕ – Μείωση της αμοιβής και του Οίκου που προβάλλει την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες




Οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες του κυπριακού κράτους επηρεάζουν και το πεδίο της διαφώτισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί για απόφαση ενώπιον του υπουργικού, την αναστολή οικονομικής ενίσχυσης προς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για τα επόμενα τρία χρόνια ( 2013-2015).

Παράλληλα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχει προταθεί από την κυβέρνηση στον Οίκο δημοσίων σχέσεων που με συμβόλαιο προβάλλει την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως υπάρξει αναπροσαρμογή της αμοιβής του. Κοντολογίς μείωση της αμοιβής γύρω στο 40%.

Η απόφαση για το ΣΑΕ,  λαμβάνεται ενόψει του ότι, οι λόγοι οικονομικής λιτότητας και περισυλλογής δεν έχουν εισέτι εκλείψει και ως εκ τούτου το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε σε αυτή την πρόταση.

Στο σκεπτικό της πρότασης που έχει κατατεθεί στο υπουργικό για να λήφθεί απόφαση, σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι από συστάσεως, το ΣΑΕ χρηματοδοτείται και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Όμως λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, (ήδη από το 2011), πληροφόρησε το ΣΑΕ ότι, λόγω ακριβώς της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου και πρότεινε όπως εξευρεθούν τρόποι αυτοχρηματοδότησης του.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο (ημερ. 10.10.2012), μετά από πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών (με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η Κύπρος και της πολιτικής οικονομικής περισυλλογής που εφαρμόζεται), είχε αποφασίσει και τότε να μην παραχωρηθεί οικονομική βοήθεια στο ΣΑΕ.

Σημειώνεται πως το υπουργικό συμβούλιο με απόφασή του τον Μάρτιο του 2000 είχε αποφασίσει να εγκρίνει την παροχή επί ετήσιας βάσεως, χορηγία ύψους 75.000 δολαρίων προς το ΣΑΕ από το κονδύλι της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: