Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Κορέα δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν του ζήτησε να μην παραχωρήσει άσυλο στον Σνόουντεν




Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα έδωσε την πληροφορία ότι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του, το Σάββατο ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ζήτησε, να μην παραχωρηθεί από το Κουίτο άσυλο στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για την (Κρατική) Ασφάλεια NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Επίσης δήλωσε ότι, “η άποψη, που έχει η Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό, θα ληφθεί υπόψη”, όταν έλθει η ώρα και ο πρόεδρος του Ισημερινού αποτιμήσει το αίτημα, που θα υποβληθεί εκ μέρους του Εντουαρντ Σνόουντεν. Διευκρινίστηκε, όμως, ότι τούτο θα συμβεί μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο Σνόουντεν παρουσιαστεί αυτοπροσώπως, ή στο έδαφος του Ισημερινού ή σε μια από τις πρεσβείες που έχει αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί.

–(Αναφορικά με τον Σνόουντεν) “Υπήρξε μια πολύ ευγενική επικοινωνία, από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να απορρίψουμε αίτημα για παροχή ασύλου”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Η “λύση” για μια μεταφορά του Σνόουντεν είναι στα χέρια των ρωσικών αρχών…  

Ο πρόεδρος του Ισημερινού πρόσθεσε ότι η “λύση” για μια μεταφορά του αμερικανού φυγά, ο οποίος έχει  εγκλωβιστεί στη Μόσχα μετά το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στο Κουίτο, είναι “στα χέρια των ρωσικών αρχών”.

“Για να εξετάσουμε αυτό το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού. Επί του παρόντος, η λύση, ο προορισμός του Σνόουντεν, είναι στα χέρια των ρωσικών αρχών”, δήλωσε ο Κορέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Oromar του Ισημερινού.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έκανε σοβαρές αποκαλύψεις για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης, έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στην ζώνη διαμετακόμισης της Μόσχας, προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ, το διαβατήριό του έχει ακυρωθεί από τις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, οι οποίες και ζητούν την έκδοσή του.

Ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ ζήτησε από την ρωσική πρωτεύουσα πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, χώρα που χορήγησε ήδη άσυλο πριν από ένα χρόνο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στις ΗΠΑ γιατί διέρρευσε μέσω του ιστοτόπου του  εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

“Δεν επιδιώξαμε αυτή την κατάσταση. Ο Σνόουντεν είναι σε επαφή με τον Ασανζ, ο οποίος του συνέστησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό”, πρόσθεσε ο Κορέα. “Αν φθάσει σε έδαφος του Ισημερινού, θα εξετάσουμε το αίτημά του όπως κάναμε για τον Ασανζ”, τόνισε.

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισημερινού για το θέμα του φυγάδα ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας για την (Κρατική Ασφάλεια) NSA, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τα θέματα της ασφάλειας, Μπεν Ρόουντ.

Ο εκπρόσωπος –συνοδεύει τον πρόεδρο Ομπάμα στην επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική– δεν θέλησε, όμως, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν-Κορέα.

Φωτογραφία: Επίσημη Ιστοσελίδα προέδρου Ισημερινού 

Πηγή: Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: