Ομπάμα στο Βερολίνο: Η Γερμανία ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών




Στην ευρεία συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία έως τα θέματα ασφάλειας, αναφέρεται ανταπόκριση των Alan Crawford και Tony Czuczka από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Obama in Berlin Shows Merkel’s Chancellorship Forged in Crisis».

Μολονότι ένα χρόνο πριν ο Πρόεδρος Ομπάμα, από κοινού με άλλους ηγέτες, είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνόδου G20 στο Los Cabos του Μεξικού, προσκρούοντας στην σθεναρή αντίσταση της καγκελαρίου, σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισέρχονται σε μια νέα περίοδο.

Όπως επισημαίνει ο Gary Smith, εκτελεστικός διευθυντής στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας μεταμορφώνονται, προσθέτοντας ότι «μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες ως προς τον χειρισμό της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν παράλληλα έντονες επαφές, σε όλα τα επίπεδα, όπως και μεταξύ της Μέρκελ και του Ομπάμα, ως προς το θέμα αυτό και άλλα σημαντικά ζητήματα».

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ «έχουν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας από τις αρχές του 2009» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, στις 14 Ιουνίου, ο Ben Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας του Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «έχουν αντιμετωπίσει από κοινού πολλές σημαντικές κρίσεις τόσο στον τομέα της οικονομίας, όπως και της ασφάλειας».

Η ανταπόκριση κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ελληνική οικονομική κρίση επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που απέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, ήδη από το ξέσπασμά της. Όταν η ελληνική κρίση ήρθε στην επιφάνεια τον Οκτώβριο του 2009 μετά την εκλογή του Π/Θ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δημοσιοποίησε το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως την σοβαρότητα του προβλήματος του χρέους.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών ήρθαν στην Αθήνα στα τέλη του 2009 για συνομιλίες με το ελληνικό υπουργείο οικονομικών και την κεντρική τράπεζα. Στις αρχές του 2010 ο υπουργός οικονομικών, Timothy Geithner, είχε προσκρούσει στην άρνηση των Ευρωπαίων, κατά την συνάντηση του G7 στον Καναδά, σχετικά με την διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2010 το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών είχε ορίσει ένα άτομο για την παρακολούθηση του ελληνικού θέματος, ενώ όπως υποστήριξε και ο τότε ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του, υπήρχαν διαρκείς τηλεφωνικές συνομιλίες (δύο φορές την εβδομάδα) μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Η Μέρκελ μολονότι το 2010 δήλωνε ότι οι χώρες που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες του ευρώ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, σήμερα έχει «αγκαλιάσει» την Ελλάδα. Τηλεφώνησε μάλιστα στις 17 Ιουνίου τον Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, για να του εκφράσει τον «σεβασμό» της και την στήριξή της για τον σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, σχεδιάζει μάλιστα να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Η κα Μέρκελ αναδείχθηκε από την κρίση ως η κορυφαία Ευρωπαία ηγέτης, σύμφωνα με τον Gary Smith.

«Ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, αλλά το Βερολίνο, καθώς έρχεται στην Ευρώπη για να μιλήσει στους Ευρωπαίους» επεσήμανε ο Gary Smith προσθέτοντας ότι «χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη διακήρυξη, η Γερμανία καθίσταται ο σημαντικότερος εταίρος μας στην Ευρώπη».

Photo: White House

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-19/obama-in-berlin-shows-merkel-s-chancellorship-forged-in-crisis.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: