Οι συνέπειες από την υποβάθμιση της Ελλάδας σε αναδυόμενη αγορά




Η υποβάθμιση του χρηματιστηρίου Αθηνών από την MSCI ήταν η διεθνής πρώτη υποβίβαση μιας αναπτυγμένης αγοράς, γράφουν οι Robin Wigglesworth και Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMESGreece Looks for Salvation in EM Status»). Η απόφαση οδήγησε στην πτώση του Χρηματιστηρίου κατά 3,2%, αν και σε αυτή συνέβαλαν η είδηση για την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ, η κατάσταση με την ΕΡΤ και η διαφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού. Με τον νέο δείκτη, η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος, που ενδεχόμενα θα την βοηθήσει να υπερκεράσει τις αρνητικές συνέπειες της υποβάθμισης.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά και τώρα κατηγοριοποιείται και αντίστοιχα» υποστηρίζει ο Αχ. Ρίσβας του hedge fund, Dromeus Capital. «Με την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ταυτόχρονα στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, αρκετές ελληνικές εταιρίες θα έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρίες των αναδυόμενων αγορών».

Σύμφωνα με τον Paolo Batori της Morgan Stanley «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας βρίσκεται σε σημείο καμπής», καθώς εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βοηθήσει τη ρευστότητα. Οι προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη πάντως τείνουν να απογοητεύουν, καθώς η εμπλοκή με την ΕΡΤ έφερε στο προσκήνιο την πολιτική ευπάθεια της χώρας, ενώ τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται.

Γίνεται έντονα λόγος για διαγραφή μέρους του χρέους, αυτό ωστόσο θα συμβεί αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων συνεισφέρει στην μη επίτευξη των στόχων. Υπάρχουν εξάλλου αμφιβολίες για το πότε θα αρχίσει η οικονομική ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για τα μέσα του επόμενου έτους και Έλληνες οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το 2014 θα αποτελεί το έβδομο έτος της ύφεσης.

http://www.ft.com/cms/s/0/9ba2b82e-d742-11e2-a26a-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: