H Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για την ύφεση στην Ελλάδα




Ευθύνες στη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση για το μέγεθος της οικονομικής  ύφεσης στην Ελλάδα, αλλά και για το μέγεθος των δεινών που επεβλήθησαν στους  ευάλωτους λαούς της δοκιμαζόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας, επιρρίπτει ο Simon  Johnson, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2007-08, σε άρθρο γνώμης  στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «IMF Greece Report Was Flawed.  EU Did Even Worse».

Ο Johnson κατηγορεί επίσης το ΔΝΤ ότι εσκεμμένα αποκρύπτει την πραγματική  αιτία του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους, το οποίο κατά τον ίδιο οφείλεται στο  ευάλωτο τραπεζικό σύστημα των πλουσίων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ισχυρής  παρουσίας των Ευρωπαίων στην ηγεσία του Ταμείου. Παράλληλα, προσθέτει, παρά την  έντονη ρητορική περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η πραγματικότητα είναι ότι μια  λανθασμένη προσέγγιση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επέτρεψε να ληφθούν  αποφάσεις μακροοικονομικής πολιτικής. Μόνο εάν το ΔΝΤ καταστεί ικανό να έρθει σε  άμεση και δημόσια αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε  περισσότερες καταστροφές ελληνικού στυλ, καταλήγει ο αρθρογράφος.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-06-06/imf-greece-report-was-flawed-eu-did-even-worse-.html

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ GREEKOVERY ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ  ΤΟ BLOOMBERG

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της  Ελλάδας (χρησιμοποιείται ο όρος ‘greekovery”) προβάλλει ο Μatthew C. Klein σε  άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Time to Bet on a  Greekovery?», με αφορμή τη συμμετοχή του αρθρογράφου στον «Ελληνικό Επενδυτικό  Forum» στις 5 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

Όπως υποστηρίζει ο Klein, αυτήν η περίοδος ίσως να μην είναι η καλύτερη για  επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως άλλωστε πρεσβεύει και η συνάδελφός του,  οικονομολόγος Megan Greene. Ωστόσο, συνεχίζει ο Klein, δύο είναι τα βασικά  επιχειρήματα που κάνουν λόγο για οικονομική μεταστροφή της χώρας: η προβλεπόμενη  παύση των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας τον επόμενο έτος και δεύτερον, η  αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση πολλών ‘δομικών ανισορροπιών’, μέσω της  προώθησης μεταρρυθμίσεων κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας.

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων επιχειρημάτων, προβάλλεται καταρχήν η  δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, ότι πρόκειται για τη  μεγαλύτερη και ταχύτερη συγχώνευση προϋπολογισμού, καθώς οι κρατικές δαπάνες  μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 21% από το έτος 2009. Επίσης, προβάλλονται οι  εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει περισσότερες σημαντικές  μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ η  Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε την Ελλάδα όγδοη σε έρευνα για τις πιο βελτιωμένες  χώρες από πλευράς επιχειρηματικών προοπτικών.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-06-06/time-to-bet-on-a-greekovery-.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: