Μεγάλη μέρα για την Κύπρο: Έπεσαν οι υπογραφές για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό




Λευκωσία: Υπογράφηκε το πρωί το Μνημόνιο Συναντίληψης για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μεταξύ του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των τριών εταιριών Noble, Delek και Avner.
Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου «το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για την εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
Είπε επίσης ότι ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό, θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
Παράλληλα, είπε ότι το έργο σηματοδοτεί για την Κύπρο και τους πολίτες της ιδιαίτερα θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η ολοκλήρωσή του, συνέχισε, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής, με απώτερο στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Για τον σκοπό αυτό, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η Κύπρος επιδιώκει τη συνεργασία και άλλων γειτονικών χωρών.
Ανέφερε τέλος ότι λόγω της στρατηγικής και γεωγραφικής της θέσης αλλά και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε εξάλλου ότι το Μνημόνιο αποτελεί το πλαίσιο για τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στους επόμενους έξι μήνες. Τα ποσοστά συμμετοχής  της κάθε πλευράς στο έργο θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν το τερματικό αποτελεί μια πύλη για την εξαγωγή του ισραηλινού αερίου, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Τελ Αβίβ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν θα μιλήσει εκ μέρους άλλης χώρας, συμπλήρωσε όμως ότι η στρατηγική είναι να διοχετευτούν στο τερματικό πρώτα τα κυπριακά κοιτάσματα και να ακολουθήσουν ενδεχομένως τα κοιτάσματα άλλων χωρών.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το μνημόνιο αποτελεί το πρώτο βήμα, ενώ ακολουθεί η λεπτομερής συμφωνία για το έργο (project agreement), με στόχο να παρθεί η τελική επενδυτική πρόταση το 2015.
Για τη χρηματοδότηση του τερματικού, είπε ότι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιδέες, οι οποίες συζητούνται.
Ως προς τον ρόλο της ΚΡΕΤΥΚ στο τερματικό, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι θα είναι ουσιαστικός, καθώς θα αποτελεί τον εμπορικό βραχίονα του κράτους στις μελλοντικές συμφωνίες με εταιρείες.
Ρωτήθηκε τέλος και για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία, όπως είπε, προχωρά καλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ πρόσθεσε ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο-τριών μηνών, καταδεικνύοντας τις ποσότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Μιλώντας εκ μέρους της Noble, ο διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους εταίρους της.
Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο θα αποτελέσει την αφετηρία για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας, η οποία θα καθορίσει την τεχνική και επιχειρηματική βάση για τη δημιουργία του τερματικού και την πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το θαλάσσιο «τεμάχιο 12».
Είπε τέλος ότι η Noble προσβλέπει στη συνεργασία με την Κυβέρνηση και τους εταίρους της, για υλοποίηση του έργου αυτού.
Ο Γκίντεον Τάντμορ, εκ μέρους της Delek Drilling και Avner Oil Exploration ανέφερε από την πλευρά του ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης αποδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης και των τριών εταιρειών για την υλοποίηση του τερματικού.
Ανέφερε ότι λίγα μόλις χρόνια πριν, το ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας αυτής έμοιαζε με «φαντασία» ή «όνειρο», σήμερα όμως «πορευόμαστε για την υλοποίηση του ονείρου αυτού». Είπε ότι τα έργα αυτού του μεγέθους είναι πολύπλοκα και θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις, εμπόδια και δυσκολίες στο μέλλον, εξέφρασε όμως τη δέσμευση της πλευράς του, τόσο για την εξόρυξη των κοιτασμάτων, όσο και για υλοποίηση του τερματικού, το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Τάντμορ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς από την οικονομική κρίση. Συμπλήρωσε ότι το τερματικό θα προσελκύσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει χιλιάδες πλαισιωτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχει την δυνατότητα όχι μόνο να μεταμορφώσει της κυπριακή οικονομία και να γίνει η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξής της, αλλά και να αλλάξει ευρύτερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ εθνών και λαών.
Είπε τέλος ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει όλη την ενέργεια και καλή διάθεση να δώσει ώθηση στο έργο, με σκοπό την υλοποίησή του.
Σε ερώτηση αν το τερματικό της Κύπρου αποτελεί πιθανώς την καλύτερη εναλλακτική για το Ισραήλ, ο κ. Τάντμορ ανέφερε ότι «είναι μετά βεβαιότητας μια από τις εναλλακτικές που διερευνώνται αυτή τη στιγμή», μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ για εξαγωγή 40% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.
Συμπλήρωσε ότι μαζί με τους εταίρους τους σκοπεύουν να διερευνήσουν και να προωθήσουν την λύση αυτή.
Ο Τερματικός Σταθμός προορίζεται να έχει δυνατότητα επέκτασης με σκοπό την εξυπηρέτηση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε στο «τεμάχιο 12», είτε σε άλλα τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί ήδη («Τεμάχια 2», «3», «9», «10» και «11») ή που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον, καθώς και φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του τερματικού.
Η 31η Δεκεμβρίου 2013 έχει συμφωνηθεί μεταξύ του κράτους και των τριών εταιρειών ως η ημερομηνία – στόχος για την ολοκλήρωση και την υπογραφή της Συμφωνίας του τερματικού.
Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς, το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραδοθεί από τον τερματικό σταθμό προς τις διεθνείς αγορές περί τα τέλη του 2019 – αρχές 2020.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν, μεταξύ άλλων, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζόν Κόνιγκ και του Ισραήλ, Μάικλ Χαράρι στην Κύπρο, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας.

Πηγή-Φωτογραφία: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: