«Κλειδώνει» ο διαπραγματευτής – Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προτείνει στο Συμβούλιο Αρχηγών τον Ανδρέα Μαυρογιάννη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο Συμβούλιο Αρχηγών, που θα συνέλθει στις 2 Ιουλίου θα κλείσει το θέμα του διαπραγματευτή και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Εθνικό. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, οποίος θα καταθέσει, όπως αναφέρουν όλες οι ενδείξεις, το όνομα του Γενικού Διευθυντή πρέσβη, Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη θέση του διαπραγματευτή. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί και η διαπραγματευτική ομάδα ενώ θα στελεχωθούν τόσο οι υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου όσο και το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών.

Όπως είναι γνωστό, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε διήμερη συνεδρίαση, στις 16 και 17 Ιουλίου και θα ασχοληθεί πέραν από τα πιο πάνω θέματα και με την αξιολόγηση του εγγράφου συγκλίσεων 2008-2012 των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε χθες σε γεύμα που παρέθεσε στον ίδιον και στους πρέσβεις των κρατών-μελών στη Λευκωσία, η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεύμα έγινε ενόψει της λήξης της ιρλανδικής Προεδρίας στο τέλος Ιουνίου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πρέσβεις τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα θέματα της οικονομίας ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις τους. Σε ότι αφορά το Κυπριακό εκτενείς ήταν οι αναφορές του Προέδρου στην πρόταση της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα πρέπει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει διάθεση για λύση.

Οι αναφορές του στην οικονομική κρίση έγιναν και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέλθει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος θα μεταβεί εκεί σήμερα και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, για να συζητήσουν Κυπριακό και οικονομία. Στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση, μεταξύ άλλων και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι θα γίνει μετά και την επιστολή που του έχει στείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και από τη Λευκωσία κρίνεται αναγκαίο να συζητηθούν κάποια ζητήματα διά ζώσης.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τα μηνύματα από την Αυστραλία ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα εγκαταλείψει τη θέση του και την αποστολή για την Κύπρο. Ο Ντάουνερ φέρεται να ενδιαφέρεται να ηγηθεί του κόμματός του, αυτό των Φιλελευθέρων.

Το όνομά του αναφέρθηκε πολλές φορές την τελευταία περίοδο ως υποψήφιος για διάφορες θέσεις, όπως πρέσβης της χώρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει. Αντίθετα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για τη θέση του κομματάρχη, έχοντας ήδη συγκεντρώσει και υποστηρικτές αυτής της προοπτικής (χθες στον αυστραλιανό Τύπο καταγράφηκαν δηλώσεις στελεχών που υποστηρίζουν τη «λύση Ντάουνερ»).

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πάντως, έχει την τελευταία περίοδο έντονη πολιτική δραστηριότητα για τα εσωτερικά δρώμενα της χώρας του. Εάν τελικά επιλέξει να ηγηθεί των Φιλελευθέρων, θα παραιτηθεί από τη θέση του στα Ηνωμένα Έθνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: