Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, δηλώνει με νόημα ο αρχηγός του PKK




Εκτενή συνέντευξη του Murat Karayilan, προέδρου του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), ενός σχήματος ομπρέλα, στο οποίο υπάγεται και το PKK, δημοσιεύεται στο περιοδικό FOREIGN POLICY με τίτλο «The PKK’s tentative peace with Turkey». Ο Κούρδος αξιωματούχος έδωσε την συνέντευξη στο Αμερικανό δημοσιογράφο Jake Hess από στρατόπεδο του PKK στην οροσειρά Καντίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Murat Karayilan επεσήμανε ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του PKK στο ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις επιθέσεις που συνεχίζουν να δέχονται οι Κούρδοι μαχητές από τον τουρκικό στρατό, κατά την αποχώρησή τους, ενώ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παροχή των κουρδικών δικαιωμάτων και μιας μορφής αυτονομίας εντός των τουρκικών συνόρων.

 Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «η μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Άγκυρας και οι δύο-τρεις επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί».

Ο Κούρδος αξιωματούχος ζήτησε επίσης, μεταξύ άλλων, την στήριξη της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ στο κουρδικό ζήτημα, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστική ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όπως έδειξε και η περίπτωση της Συρίας, όπου η κουρδική μειονότητα διαφοροποιήθηκε από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες.

http://mideast.foreignpolicy.com/posts/2013/06/19/the_pkk_s_tentative_peace_with_turkey

*Οι Κούρδοι του Ιράκ θα αρχίσουν να εξάγουν «πολύ σύντομα» αργό πετρέλαιο προς την Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση του αγωγού, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρει τηλεγράφημα των Grant Smith (Λονδίνο) και Nayla Razzouk (Ντουμπάι) του BLOOMBERG Iraq’s Kurds to Export Oil by New Pipeline ‘Very Soon’»).

Όπως δήλωσε ο υπουργός φυσικών πόρων του ιρακινού Κουρδιστάν, Ashti Hawrami, από το Λονδίνο, ο αγωγός πετρελαίου που θα φθάνει στο Fishkabour, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, θα μπορεί να μεταφέρει, έως το 2015, 1 εκ. βαρέλια ημερησίως, ενώ πρόσθεσε ότι η ημιαυτόνομη περιοχή του Ιράκ θα μπορεί να διαθέτει ικανές ποσότητες πετρελαίου για την τροφοδότηση του αγωγού.

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-19/iraq-s-kurds-to-export-oil-by-new-pipeline-very-soon-.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: