ΔΝΤ: Παραδοχές για λάθη, παραβίαση των κανόνων και κριτική στην ΕΕ




Στα βρετανικά ΜΜΕ κυριαρχεί η είδηση της αναφοράς του ΔΝΤ για τις λανθασμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά στην επιτυχία και την επίδραση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ενώ γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Νέα Υόρκη.

Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι το αντίτιμο για το πακέτο βοήθειας ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της GUARDIAN που αφορά στην έκθεση του ΔΝΤ («IMF Admits: We Failed to Realize the Damage Austerity would do to Greece»). Το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι υποχρεώθηκε να παραβλέψει τους κανονισμούς του, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα (το κριτήριο εξαιρετικής πρόσβασης τροποποιήθηκε προκειμένου να αλλάξει η κλίμακα της βιωσιμότητας του χρέους σε συστημικές περιπτώσεις), και ενώ κατόρθωσε να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, δεν κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχασε το 30% των καταθέσεων του και η οικονομία βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει μία άνευ προηγουμένου ύφεση και ανεργία.

Η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης και η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 17%, όταν το ΔΝΤ έκανε λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 5,5%. Σημειώνεται η κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε περιορισμένη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων, ωστόσο είχε, με την ΕΚΤ, την πρωτοκαθεδρία στη λήψη αποφάσεων. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στην εφ.: ‘Για πολύ καιρό οι αξιωματούχοι της τρόικα αρνούταν να δεχτούν ότι το πρόγραμμα ήταν εκτός στόχου, κρυπτόμενοι πίσω από την αποτυχία μας να εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα που οι μεταρρυθμίσεις γίνονται, έπρεπε να παραδεχτούν την πικρή αλήθεια’. Η έκθεση ασκεί κριτική σε ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δημοσιοποιούσαν τις απόψεις τους ότι η πορεία της Ελλάδας θα ήταν καλύτερη εκτός ευρώ.

Η Christine Lagarde, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, χαρακτήρισε το 2011 ‘χαμένη χρονιά’ εν μέρει εξαιτίας των κακών εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Έλληνας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφ.: «Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στην ΕΕ για τον χειρισμό του προβλήματος περισσότερο από ό,τι για οτιδήποτε άλλο. Η αναγνώριση των λαθών θα μας βοηθήσει. Ήδη βοήθησε και θα βοηθήσει να λάβουμε ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε, δηλαδή ‘κούρεμα’ του χρέους μας το ερχόμενο έτος». («IMF ‘to Admit Mistakes’ in Handling Greek Debt Crisis and Bailout»)

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/05/imf-underestimated-damage-austerity-would-do-to-greece?INTCMP=SRCH

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/05/imf-admit-mistakes-greek-crisis-austerity?INTCMP=SRCH

Άλλο δημοσίευμα της GUARDIAN ασχολείται, εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ («Eurozone Crisis: IMF Admits Mistakes over Greece Bailout – as it happened») που αποκάλυψε η Wall Street Journal , με την πορεία τυφλών έξω από το γραφείο του ΠΘ και με τις εκτιμήσεις για μεγάλη προσέλευση τουριστών (και πληροφορίες για τις κινήσεις που γίνονται για την προσέλκυση Αμερικανών, Κινέζων και Ρώσων).

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/05/eurozone-crisis-china-wine-japan-markets?INTCMP=SRCH

Ο μπλόγκερ Joseph Cotterill γράφει στους FINANCIAL TIMES («Ignored Many Faults») ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, η διαδικασία ήταν εν γένει σωστή, η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε ωστόσο να είχε λάβει χώρα νωρίτερα (παρεμποδίστηκε από τα μέλη της ευρωζώνης, αν και θα είχε καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα). Παρουσιάζει κάποια γενικά συμπεράσματα της έκθεσης, δηλαδή, ότι:

Οι εκτιμήσεις του προγράμματος ήταν λανθασμένες εξαιτίας του μεγέθους του χρέους. Ένα ποσοστό ύφεσης δεν μπορούσε να αποφευχθεί αλλά η εκτίμηση για την ανάκαμψη των αναπτυξιακών δεδομένων ήταν αισιόδοξη. Επιπλέον σημειώθηκε μικρή πρόοδος με πολιτική δυσκολία σε ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των δημοσιονομικών δομικών προϋποθέσεων ήταν μεγάλος και οι όροι λεπτομερείς και αυξανόταν καθώς προχωρούσε το πρόγραμμα. Το χρέος πέρασε από τα ιδιωτικά στα χέρια του επίσημου τομέα. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα έδωσε χρόνο στην ΕΕ να προστατεύσει άλλα κ-μ, ταυτόχρονα όμως οι καθυστερήσεις προξένησαν αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της ΕΕ να επιλύσει την κρίση, βοήθησαν τους ιδιώτες να μειώσουν την έκθεσή τους και συνέβαλαν στην συρρίκνωση. Δεν υπήρξε σαφής διαχωρισμός ευθυνών και εργασιών μεταξύ των μελών της τρόικας, ενώ έντονες ήταν οι εικασίες από μέλη της ευρωζώνης για εξοβελισμό της Ελλάδας από το γκρουπ.

Τέλος, οι συνθήκες στο εσωτερικό της Ελλάδας (κοινωνικές ταραχές) δεν βοηθούσαν το κλίμα. Η ίδια η ανάλυση στην οποία προέβη το ΔΝΤ για την μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν τα λάθη δημοσίως, σημειώνει ο συντάκτης, και το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβαίνει σε κάποια αναγνώριση τη στιγμή που οι άλλοι εμπλεκόμενοι (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) δεν προτίθενται να δώσουν απαντήσεις για τις κακές αποφάσεις τους (καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθυστερημένη παρέμβαση της ΕΚΤ).

Οι κανόνες δανεισμού του Ταμείου άλλαξαν εν μία νυκτί, ώστε να πιεστεί η Ελλάδα, προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών (η απομάκρυνση του χρέους έπρεπε να διέπεται από πραγματισμό). Τέλος, το επιχείρημα ότι αποφεύχθηκε η επιμόλυνση είναι άτοπο, αν δει κανείς τι συνέβη με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία (μήνες μετά την Ελλάδα και χρόνια μετά) με την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία.

http://ftalphaville.ft.com/2013/06/05/1525422/ignorance-most-foolish/

http://ftalphaville.ft.com/2013/06/05/1526142/ignored-many-flaws-the-report/

Ανταπόκριση των Peter Spiegel και Robin Harding αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ήταν υπερ-αισιόδοξες και ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα («IMF Admits to Errors in International Bailout of Greece»).

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε, αν και η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε ένα από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ (πιθανότητες βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα), ενώ ήταν πιθανό ότι θα αποτύχαινε και σε δύο άλλα κριτήρια. Η έκθεση μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις, όπου το Ταμείο θα απαιτεί μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές, θα κάνει πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και το χρέος και θα επιφέρει αλλαγές, όταν οι αναδιαρθρώσεις λαμβάνουν χώρα εντός μιας νομισματικής ένωσης. Άλλο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι ότι δημοσιοποιεί τις διαφωνίες μεταξύ των διεθνών δανειστών που επόπτευαν τη διάσωση της Ελλάδας αλλά και τις αντιπαραθέσεις εντός του Ταμείου.

http://www.ft.com/cms/s/0/6924ee76-cdfb-11e2-8313-00144feab7de.html

Άλλο δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Bankrupt Ideas») εκτιμά ότι η έκθεση του ΔΝΤ συνιστά ένα υποβοηθητικό θεωρητικό πλαίσιο, όσον αφορά στο πως οι αναδιαρθρώσεις μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες και πιο έγκαιρες και στο πώς να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ανάμιξης των πιστωτών που περιμένουν να έχουν το μέγιστο κέρδος από αυτές.

Το ΔΝΤ δικαιολογημένα εκτιμά ότι οι αναδιαρθρώσεις επισυμβαίνουν καθυστερημένα και αδυνατούν να καταστήσουν βιώσιμο το κρατικό χρέος. Το Ταμείο θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό στην εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους μιας χώρας, πριν εμπλακεί και θα πρέπει να επιμείνει για την χρέωση των πιστωτών (bail in) πριν τη δική του ανάμιξη. Δυστυχώς, το ΔΝΤ άφησε κατά μέρος τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιαρθρώσεων κυβερνητικού χρέους που θα ασχολούταν με τις χρεοκοπίες κρατών.

http://www.ft.com/cms/s/0/d2c6a296-cddf-11e2-a13e-00144feab7de.html

Άρθρο σχετικό με την έκθεση του ΔΝΤ φιλοξενεί και η INDEPENDENT (“IMF Leaders Admit They Got Sums Wrong over Greece’s Rescue”), η TELEGRAPH (“EU Put Eurozone Safety before Greece during Bailout, IMF Report Claims”), oι TIMES (“We Got Greek Rescue Wrong, Admits IMF”), το FORBES (“IMF on Greece: We Screwed up but it’s really the Eurozone’s Fault”).

http://www.independent.co.uk/news/business/news/imf-leaders-admit-they-got-sums-wrong-over-greeces-rescue-8646504.html?origin=internalSearch

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10101660/EU-put-eurozone-safety-before-Greece-during-bailout-IMF-report-claims.html

://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3783672.ece

www.forbes.com/sites/karlwhelan/2013/06/05/imf-on-greece-we-screwed-up-but-its-really-the-eurozones-fault

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: