Βήματα στην άμμο για Βαρώσι – Αμμόχωστο μέσω Τύμπου και απευθείας εμπορίου βλέπουν οι Τούρκοι – Ρόλο μεσολαβητή στην Κομισιόν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία έχει δια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών επαναφέρει την πρότασή της για την Αμμόχωστο, ωστόσο, επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ .  Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση περιλαμβάνει στην πρότασή της, άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και επιστροφή των νόμιμων ιδιοκτητών υπό ελληνοκυπριακή πλευρά και λειτουργία του λιμανιού της πόλης για διεξαγωγή εμπορίου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λευκωσία υποδεικνύει περαιτέρω πως με την εφαρμογή από πλευράς της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου για την Άγκυρα, θα ανοίξουν αμέσως οκτώ παγωμένα ενταξιακά κεφάλαια. Η πρόταση συζητήθηκε καταρχήν μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε. Συζητήθηκε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τους Ρομπέι και Μπαρόζο.

Ο Στέφαν Φούλε, είχε ζητήσει να μεταφέρει την πρόταση της Λευκωσίας στην Άγκυρα, όπως και έγινε. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου όταν του τέθηκε υπόψη η πρόταση για την Αμμόχωστο, δεν ήταν αρνητικός, ωστόσο, έσπευσε να αναφέρει πως όταν αρχίσει η συζήτηση του θέματος αυτού, εκείνοι που θα την απορρίψουν θα είναι οι Ελληνοκύπριοι. Και τούτο γιατί, είναι προφανές πως οι Τούρκοι συνδέουν το θέμα αυτό με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Μια θέση, την οποία απορρίπτει η Λευκωσία, εκτός κι εάν βέβαια, η τουρκική πλευρά αποδεχθεί να λειτουργεί το αεροδρόμιο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σενάριο που δεν αποδέχονται οι Τούρκοι, οι οποίοι πέραν από την αξίωση τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους θέτουν και το θέμα του απευθείας εμπορίου αλλά το άνοιγμα των ενταξιακών τους κεφαλαίων.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι η αποφυγή κατάθεσης οποιασδήποτε συμβιβαστικής πρότασης από την πλευρά της Κομισίον. Καθώς στην περίπτωση που δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία, αυτό θα τη φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς είναι η πλευρά που ζήτησε την παρέμβαση και εν πολλοίς τη μεσολάβηση.

Οι προβληματισμοί αυτοί τίθενται την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει μια εξέγερση και είναι πρόδηλο ότι δεν αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα τούτο σε αυτή τη φάση.

Στη Λευκωσία, πάντως, επιδιώκουν να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα αυτό. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί περαιτέρω δημόσια συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Συνεπώς ουδέν σχόλιο».

www.philenews.com – Φωτογραφία: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: