Αμετάβλητη η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την καταπολέμηση της σωματεμπορίας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Αμετάβλητη παραμένει η αξιολόγηση της Ελλάδας στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο ανθρώπων και την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη η Ελλάδα παραμένει στην κατηγορία 2 (Tier 2), που σημαίνει ότι αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων, ωστόσο ως χώρα αποτελεί περιορισμένη πηγή σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών καθώς επίσης και προώθησης της παιδικής εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα διακινούνται γυναίκες από την Αλβανία, τη Λεττονία, την Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Γεωργία, την Νιγηρία και ορισμένες ασιατικές χώρες, ενώ θύματα παιδικής εργασίας είναι νεαρά αγόρια από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Μολδαβία, το Πακιστάν, την Ρουμανία και όλο και περισσότερο από το Αφγανιστάν.

Τα άτομα αυτά απασχολούνται κυρίως σε αγροτικές εργασίες και τις οικοδομές. Παράλληλα, πολλά παιδιά Ρομά αλλά και άλλα από την Αλβανία και την Ρουμανία, εξαναγκάζονται να πωλούν προϊόντα στους δρόμους, να ζητιανεύουν και να διαπράττουν μικροκλοπές.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται πλήρως με το ελάχιστο των κανονισμών για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, ωστόσο πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ελληνικές αρχές το 2012, επισημαίνεται στην έκθεση, προχώρησαν σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονική περίοδο και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας αλλά και του δικαστικού σώματος, σε θέματα που αφορούν την εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τόσο στην διαλεύκανση υποθέσεων σωματεμπορίας, όσο και στην χορήγηση καταλύματος και την προσφορά φιλοξενίας σε θύματα τέτοιων υποθέσεων.

Τέλος, στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε και δίωξη κυβερνητικών αξιωματούχων που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας.

http://gr.voanews.com/content/state-department-human-trafficking-report/1685312.html

Photo State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: