Telegraph: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους




Σε άρθρο γνώμης στην TELEGRAPH («Europeans must face up to prospect of massive debt restructuring»), ο Jeremy Warner παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι, και δη οι Γερμανοί εκτιμούν ότι πέτυχαν στο εγχείρημα διάσωσης χωρών και διατήρησης της ευρωζώνης (μείωση της μονάδας εργατικού κόστους και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων) και τους ανασκευάζει.  Αν και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί, σημειώνει, δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα προ κρίσης, ενώ η διόρθωση στα ελλείμματα των προϋπολογισμών οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η προσαρμογή των τιμών αφορά κυρίως στον δημόσιο τομέα, ενώ οι αγορές υπηρεσιών και αγαθών δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. Η μείωση των μισθών δυσχέρανε την δημοσιονομική θέση, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από τη φορολογία και της μείωσης του μεγέθους της οικονομίας, ενώ αύξησε το βάρος του χρέους.

Η αύξηση των φόρων επιδεινώνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Τα πράγματα θα ήταν απλά αν η Γερμανία αποδεχόταν υψηλότερο πληθωρισμό αλλά οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους του Νότου και να καταστήσουν εαυτούς λιγότερο ανταγωνιστικούς, εφόσον στο Νότο διατίθεται μόνο το 10% των εξαγωγών τους. Ο Wolfgang Schaeuble αντιτίθεται στην δράση της ΕΚΤ (αγορά ομολόγων που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία) και φαίνεται να αλλάζει γνώμη και για την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης, θέτοντας ζητήματα νομιμότητας και δημοψηφισμάτων. Η εσωτερική υποτίμηση απαιτεί αναδιάρθρωση χρέους για να λειτουργήσει, κάτι το οποίο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν οι πιστωτές. Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν την εξαίρεση, καθώς άλλες, μεγαλύτερες χώρες θα ακολουθήσουν.

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/10055044/Europeans-must-face-up-to-prospect-of-massive-debt-restructuring.html

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο με τίτλο «Germany Is Wrong to Delay a Real Banking Union for Europe» αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης δημιουργίας μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, απορρίπτοντας τις ενστάσεις που προβάλλει η Γερμανία, όπως στο πρόσφατο άρθρο του Wolfgang Schaeuble στους Financial Times.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών (bank-resolution authority) για την Ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος για την διατήρηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα. 

Η Γερμανία, η οποία ουσιαστικά αντιδρά στην μεταφορά πόρων εμπεριέχει η τραπεζική ένωση, θεωρεί ότι η δημιουργία της προϋποθέτει την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Σύμφωνα ωστόσο με το κύριο άρθρο, όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τραπεζική ένωση μπορεί να δημιουργηθεί στο υπάρχον πλαίσιο. Μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση οφείλει να εμπεριέχει τρία βασικά συστατικά: μια κοινή εποπτική αρχή, έναν μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών και ένα κοινό σύστημα διασφάλισης των καταθέσεων. 

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-13/germany-is-wrong-to-delay-a-real-banking-union-for-europe.html

Ο MARTIN SCHULZ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΛΑΟ: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz αρθρογραφεί στην INDEPENDENT («Europe Needs to Change, Let the Debate Begin»), με θέμα τις επικείμενες ευρωεκλογές (το επόμενο έτος), υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και με σκοπό να πείσει τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας, μιας αλλαγής στάσης και για την παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/martin-schulz-europe-needs-to-change-let-the-debate-begin-8612684.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: