IFRC: Η φτώχεια και η ανεργία μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές ανά την Ευρώπη: IFRC




Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), Bekele Geleta, εκτιμά ότι η αυξανόμενη ανεργία και η φτώχεια σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές, εκτός κι αν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα προς αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών των μέτρων λιτότητας, γράφει η Charlotte McDonald-Gibson για την INDEPENDENT (“Unrest may spread across Europe, Warns Red Cross Chief”).

Ο αριθμός των ανθρώπων που λαβαίνουν διατροφική βοήθεια στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 2,3 εκ. το 2009 στα 4,1 εκ. σήμερα, το 12% των Ευρωπαίων είναι άνεργοι, ενώ 120 εκ. βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν επανεμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας εξαιτίας των περικοπών, ενώ οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στο 26%. Ο κος Geleta προτείνει κυβερνητικές επενδύσεις και χρηματοδότηση των ασθενέστερων τάξεων.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/unrest-may-spread-across-europe-warns-red-cross-chief-8631698.html?origin=internalSearch

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της και να δείξει αλληλεγγύη με τους αναξιοπαθούντες Νοτιοευρωπαίους, η Γερμανία και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και η Υπουργός Εργασίας Ursula von der Leyen, θα ανακοινώσουν με τους Γάλλους  ομολόγους τους το ‘New Deal’ για την Ευρώπη στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της TELEGRAPH (“New Deal’ to tackle Europe’s Mass Youth Unemployment”).

Κατά τον Carsten Brzeski του ΙΝG, ‘η υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, σε συνδυασμό με το μίσος για τη Γερμανία, μπορεί να καταλήξει σε λαϊκισμό και εθνικισμό και να διαλύσει την ΕΕ’. Το σχέδιο προβλέπει την χρήση ταμειακών αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν ανά την Ευρώπη, ενώ τα μαθήματα γλώσσας και τα αεροπορικά εισιτήρια θα καλύπτονται.

Η πρωτοβουλία θα αφορά κατά προτεραιότητα χώρες με την υψηλότερη ανεργία μεταξύ των νέων. Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει προσκαλέσει τους Υπουργούς Εργασίας της ΕΕ για συζητήσεις στο Βερολίνο τον Ιούλιο ώστε να συζητηθούν περαιτέρω δράσεις.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/10078892/New-Deal-to-tackle-Europes-mass-youth-unemployment.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: