ΟΟΣΑ: Να ενταθούν τα μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας




Στην ετήσια υπουργική συνάντηση του ΟΟΣΑ συμφωνήθηκε να ενταθούν τα μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη διευκόλυνση των νέων στην εύρεση εργασίας, καθώς η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 25% σε εννέα χώρες του Οργανισμού, σύμφωνα με άρθρο του Brian Groom για τους FINANCIAL TIMES (“OECD Warns on Deteriorating Youth Unemployment”).

Η μακροπρόθεσμη ανεργία μεταξύ των νέων αυξήθηκε απότομα από το 2007, ακόμη και σε χώρες που δεν πλήγηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση (Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Σουηδία). Ο αριθμός των ανέργων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς πολλοί απόφοιτοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές ανεργίας. Εκτιμάται ότι 22 εκ. άνθρωποι είναι άνεργοι, ανειδίκευτοι και εκτός της διαδικασίας σπουδών και έχουν πάψει πλέον να αναζητούν εργασία.

Συμφωνήθηκε οι χώρες να παρέχουν εισόδημα στήριξης στους άνεργους νέους έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες και σε αντάλλαγμα εκείνοι πρέπει να προβούν σε ενεργή αναζήτηση εργασίας και να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα ειδίκευσης αν είναι απαραίτητο. Οι χώρες οφείλουν να λάβουν μέτρα όπως συμβουλευτική στήριξη, βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας και επιχειρηματικά προγράμματα και να ενθαρρύνουν τους εργοδότες να παράσχουν ποιοτικές μαθητείες και πρακτική άσκηση, ακόμη και μέσω οικονομικών κινήτρων. Μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα και στην επιμόρφωση, ενώ πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των επαγγελματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

http://www.ft.com/cms/s/0/87a9811a-c912-11e2-bb56-00144feab7de.html

Στην αλλαγή τακτικής της Γερμανίας και την προσφορά διμερών συμφωνιών σε χώρες της περιφέρειας, για την μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων αναφέρεται δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (“Germany Offers Europe Cheap Loans to Fight Youth Unemployment”) με την υπογραφή του Andres Cala.

Ο μέσος όρος ανεργίας στους νέους (1 στους 4 πανευρωπαϊκά) συγκαλύπτει τα ανησυχητικά ποσοστά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία. Παράλληλα, με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα δοθούν δάνεια αξίας 60 δις ευρώ σε μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να προσλάβουν νέους κάτω των 25. Η δράση προβλέπεται να εξισορροπήσει την κατάσταση στην ευρωζώνη, όπου οι επιχειρήσεις της περιφέρειας χρηματοδοτούνται ακριβότερα σε σχέση με τις γερμανικές. Η γερμανική παρέμβαση αποδίδεται στις γερμανικές εκλογές και στην έλλειψη πίστης στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Πρόκειται για έξυπνη πολιτική απόκριση στην αύξηση της πικρίας μεταξύ των Ευρωπαίων για τις πολιτικές λιτότητας, καθιστώντας φθηνότερη την πίστωση για την περιφέρεια, χωρίς να αποξενωθούν οι Βορειο-ευρωπαίοι. Ρόλο έπαιξε και η διεθνής πίεση από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα. Η Γερμανία επίσης θα παράσχει, μέσω των τραπεζών της, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό σε επιχειρήσεις από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας θα δανείσει με χαμηλά επιτόκια τα ομόλογά της ιδρύματα στις χώρες της περιφέρειες, που με τη σειρά τους θα δανείσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι σημαντική και για την πολιτική ενοποίηση. Πάντως, στην Ισπανία, ασκήθηκε ήδη κριτική ως προς το εύρος των μέτρων (θα έπρεπε να αφορούν στην ανεργία εν γένει, τα μέτρα είναι κυκλικά με προσωρινά αποτελέσματα).

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0530/Germany-offers-Europe-cheap-loans-to-fight-youth-unemployment

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: