Ομπάμα: Χρήση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών μόνο σε περίπτωση που απειλούνται Αμερικανοί πολίτες




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που θα περιορίζει τη χρήση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών μόνο σε περίπτωση που  Αμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζουν μια “επικείμενη” απειλή.

Η πολιτική του Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την κυριαρχία των άλλων εθνών και προτιμούν να συλλαμβάνουν και να κρατούν τους εξτρεμιστές, όταν είναι δυνατόν.

Πριν από την ομιλία του κ. Ομπάμα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι “η Αμερική δεν χρησιμοποιεί τις επιθέσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών όταν έχουμε την ικανότητα να συλλάβουμε μεμονωμένους τρομοκράτες. Προτιμούμε να κρατούμε, να  ανακρίνουμε και να παραπέμπουμε στη δικαιοσύνη τους τρομοκράτες”, τονισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι ένας διαρκής πόλεμος κατά της “τρομοκρατίας” θα “ήταν χαμένος εκ των προτέρων” τη απουσία μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του εξτρεμισμού.

Στην ομιλία του, σχετικά με την επανασχεδίαση της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της χώρας, ο κ. Ομπάμα είπε:

“Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική ισχύ όπου έχει τις ρίζες της μια ριζοσπαστική ιδεολογία. Τη απουσία μιας στρατηγικής που θα απομείωνε τον εξτρεμισμό στην πηγή του, ένας διαρκής πόλεμος–με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταδρομέων, και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων–θα ήταν εκ των προτέρων χαμένος και θα άλλαζε το πρόσωπο της χώρας μας”.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Αμερικανός πρόεδρος με την ομιλία του αυτή έκανε βήματα πίσω σε σχέση με αυτό που ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, είχε αποκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το έθνος μας εξακολουθεί να απειλείται από τρομοκράτες. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι η απειλή αυτή έχει μετεξελιχθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του γύρω από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι η Αμερική θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, μόνο, όμως, σε περιπτώσεις άμεσης απειλής. Στη λογική αυτή εντάσσεται εξάλλου και η απόφαση που υπεγράφη την Τετάρτη και η οποία προβλέπει ότι τα ηνία της χρήσης τέτοιων μέσων αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Άμυνας και όχι η CIA, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

«Και πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα σκοτωθούν ούτε θα τραυματιστούν πολίτες» εξήγησε ο Μπάρακ Ομπάμα.
Όσον αφορά το Γκουαντάναμο, ο κ. Ομπάμα, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από την αποτυχία του να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία για λουκέτο σε αυτή τη φυλακή, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πέρα από την πολιτική που θέλουν κάποιοι να ασκήσουν στο Κογκρέσο, που να μας εμποδίζει να κλείσουμε μια εγκατάσταση που δεν θα έπρεπε αρχής εξ αρχής να είχε ανοίξει».
Επειδή, όμως, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια για να προχωρήσει στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο είναι μικρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε κάποια μέτρα, με βασικότερο την άρση των περιορισμών στη μεταφορά κρατουμένων στην Υεμένη. Ζήτησε, επίσης, από το Πεντάγωνο να υποδείξει τον κατάλληλο χώρο ώστε κάποιοι από τους κρατούμενους να δικαστούν.
Οι αναφορές του Ομπάμα για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινό με έναν εκ των θεατών της ομιλίας να επιχειρεί να διακόψει την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον ίδιο τον Ομπάμα να του απαντά πως «δημοκρατία είναι να ακούσεις αυτά που έχω να σου πω».
Photo by The White House
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, NBC News, ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: