Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής




Αντιμέτωποι με την κοινωνική κατακραυγή που έχουν επιφέρει διάφορα σκάνδαλα φοροδιαφυγής σε καιρούς λιτότητας, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης να θέσουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ώστε όλοι, από τις μεγάλες πολυεθνικές έως τους απλούς πολίτες, να αποδίδουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις κυβερνήσεις τους, γράφουν σε ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Παρίσι οι Gabrielle Steinhauser και Sam Schechner για την WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Tax Fairness Tops Agenda at European Summit».

Εντούτοις, τα μικρά βήματα που επετεύχθησαν στη διάρκεια της Συνόδου υπογραμμίζουν τη δυσκολία που εμπεριέχει ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ειδικά από την πλευρά των εταιρειών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι χώρες επιδιώκουν, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.  Χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δήλωσαν ότι προτίθενται, κατ’ αρχήν, να χαλαρώσουν τους νόμους που σχετίζονται με το τραπεζικό απόρρητο, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα σε άλλες χώρες να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις των πολιτών τους.

Αυτό, ουσιαστικά, ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση των όρων επί των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν από την πρόσκληση και σε άλλες χώρες με παρόμοιους τραπεζικούς κανόνες να προβούν σε ανάλογες ενέργειες. Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann, δήλωσε ότι στις προθέσεις της χώρας του βρίσκεται και η επιδίωξη μιας σχετικής συμφωνίας με χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Ελβετία και ο Άγιος Μαρίνος.

Σκάνδαλα όπως αυτό με τον πρόεδρο της Bayern Μονάχου, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην επανεκλογή της Angela Merkel, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στο γεγονός ότι ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις αποδίδουν πολύ χαμηλούς φόρους, ενώ πολυεθνικές με έδρα την Ευρώπη, όπως η Google Inc. και η Apple Inc., εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» που τους δίνει η ιρλανδική νομοθεσία για να πληρώσουν μικρότερους φόρους.

Σε απάντηση του στο πάγιο αίτημα εταιρειών όπως η Google για επενδύσεις σε υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Fredrik Reinfeldt, τονίζει ότι για να υπάρξει δυνατότητα για επενδύσεις θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Στη Σύνοδο, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν ως προς την καταπολέμηση πρακτικών όπως η φοροδιαφυγή, αλλά οι συζητήσεις δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα βήματα. Ο ΟΟΣΑ, σε έκθεση του που εξέδωσε το Φεβρουάριο, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος και δεσμεύτηκε για δέσμη προτάσεων έως το καλοκαίρι.

Η εν λόγω προσπάθεια για σκληρότερη στάση απέναντι στην φορολογική πολιτική και η εξυγίανση του συστήματος φορολόγησης γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεδομένου του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, όπου η κινητικότητα κεφαλαίου είναι όλο και μεγαλύτερη και, ειδικότερα, εντός της ΕΕ των 27, το σύστημα της Ενιαίας Αγοράς θέτει ελάχιστους ή και μηδενικούς περιορισμούς μεταξύ των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Η Karen Lannoo, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Επιστημών, τονίζει τα μηδαμινά βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της φορολόγησης των εταιρειών, ενώ στη ανάγκη εναρμόνισης των φορολογικών πολιτικών, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο αγώνας ενάντια στην φοροδιαφυγή, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Cameron.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323475304578499183670316180.html#printMode

Για το ίδιο θέμα γράφουν οι James Kanter και Andrew Higgins στους NEW YORK TIMES, σε άρθρο με τίτλο «Austria Gives Ground on Banking Secrecy at Meeting of European Union Leaders». Είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία φαίνεται να εγκαταλείπει τις σθεναρές τις αντιστάσεις αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο και να επαναπροσδιορίζει τη στάση της στο θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο τραπεζικό της σύστημα.

Ωστόσο η εν λόγω αλλαγή οφείλεται και στον κλοιό πιέσεων που το τελευταίο διάστημα δέχθηκε η χώρα. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην ελληνική περίπτωση, όπου, όπως και σε άλλες χώρες, έχει ξεσπάσει σειρά σκανδάλων, αλλά και φυλακίσεις, ακόμα και πρώην βουλευτών.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει γύρο διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία, η Ανδόρρα, ο Άγιος Μαρίνος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν, αν και, σχολιάζεται, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι μικρές, καθώς οι τρίτες χώρες αναμένεται να ζητήσουν πρώτα αλλαγές από την ίδια την ΕΕ.

Η συνάντηση επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά οι αμερικανικές επί ευρωπαϊκού εδάφους, εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, ειδικότερα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία. Ο Πρωθυπουργός της τελευταίας έσπευσε να δηλώσει ότι η προτίμηση που δείχνουν οι ξένες εταιρείες στη χώρα του οφείλεται στη σταθερότητα και συνέχεια του φορολογικού συστήματος της  επί σειρά ετών, και ότι δεν γίνεται σε καμία περίπτωση ευνοϊκή συμφωνία με καμία εταιρεία.

http://www.nytimes.com/2013/05/23/business/global/european-union-leaders-meet-on-tax-avoidance.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: