Κασουλίδης: “Η Κύπρος εξέτασε το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη το Μάρτιο”




Η Κύπρος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης τον προηγούμενο Μάρτιο λόγω του αδιεξόδου που δημιούργησαν οι όροι του σχεδίου διάσωσης, υποστήριξε από την Ουάσιγκτον ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Howard Schneider της WASHINGTON POST («Cyprus considered exiting the euro zone in March»).

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη οι ηγέτες της χώρας συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου διάσωσης από το Κοινοβούλιο. «Επρόκειτο για ένα εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C» επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός.

Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40% καταστρέφοντας την οικονομία της νήσου που βασίζεται στις εισαγωγές.

Η γεγονός ωστόσο ότι εξετάσθηκε το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ υπονομεύει την ευρεία αντίληψη ότι το κοινό νόμισμα είναι ‘μη αναστρέψιμο’ και ότι προορίζεται να παραμείνει ως ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Όπως επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους.

«Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις –στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία- να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη» και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση ωστόσο για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν οφείλονταν μόνο στις αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για την διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής της ολοκλήρωσης.

Σχετικά με τους όρους του σχεδίου διάσωσης και το bail in που εφαρμόσθηκε στη νήσο ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τον τερματισμό της διάσωσης των τραπεζών μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων.

«Χρειάζονταν ένα πείραμα» τόνισε προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος.

http://www.washingtonpost.com/business/economy/cyprus-considered-exiting-the-euro-zone-in-march/2013/05/09/216659b6-b8d5-11e2-92f3-f291801936b8_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: