Αναμένεται πολιτική συμφωνία για τις δανειακές δόσεις της Ελλάδας και της Κύπρου




Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα για να λάβει συνολικό δάνειο ύψους €7.5 δις, ενώ η Κύπρος θα λάβει την πρώτη δόση της δανειακής βοήθειας ύψους €3 δις την ίδια ημέρα, επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της Matina Stevis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece, Cyprus to Get Green Light on Aid Tranches on Monday».

Όπως τονίζεται, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που αναμένονται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα παράσχουν τη στήριξή τους για τις δύο επόμενες δόσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αυτόν τον μήνα (ύψους €4.3 δις) και τον επόμενο (ύψους €3.3 δις). Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αναμένει να αρθούν άμεσα στο σύνολό τους τα μέτρα κεφαλαιακού ελέγχου που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη δανειακή δόση προς την Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130508-708364.html

METAΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ: Τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στις υπό κρίση χώρες της ευρωζώνης αναφέρει δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Hint of Southern Comfort Shows Need to Bolster Reform Process»).

Οι χώρες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, ενώ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα γίνεται λόγος για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που μείωσε το κόστος ανταγωνιστικότητας κατά 50%, για άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων, όπου όμως οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται, για ιδιωτικοποιήσεις και για την φορολογική μεταρρύθμιση που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση. Κατά τον Poul Thomsen του ΔΝΤ ‘σε δομικούς όρους, η Ελλάδα έχει κάνει το ήμισυ του δρόμου’.

http://www.ft.com/cms/s/0/bb53cd56-b17d-11e2-9315-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Θετικό είναι το επενδυτικό κλίμα και το κλίμα στις αγορές την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με άρθρο του οικονομικού συντάκτη της INDEPENDENT, Andreas Whittam Smith, με τίτλο «If you believe investors, we’re on the mend».

Θετική μοιάζει η εικόνα που δίνουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τον τελευταίο καιρό, καθώς οι τιμές των μετοχών έφτασαν την εβδομάδα που πέρασε είτε στην υψηλότερη άνοδο τους (ΗΠΑ και Γερμανία), είτε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ θετικά αποτελέσματα είχε και η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, όχι τόσο ως προς την μεγαλύτερη κινητικότητα των επιχειρήσεων, όσο ως προς τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για αύξηση των κερδών από τις ίδιες τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολύ πρόσφατη επάνοδος της Πορτογαλίας στην αγορά ομολόγων, με τη χθεσινή επιτυχή πώληση 10ετών κρατικών ομολόγων με απόδοση 5,5%.  Η ταυτόχρονη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, με μια απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, σε αντίθεση με άλλα οικονομικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί, σε συνδυασμό και με τη σημαντική βελτίωση των προσδοκιών ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, σηματοδοτούν την αρχή μιας περιόδου καλών ειδήσεων και οικονομικών εξελίξεων.

http://www.independent.co.uk/voices/comment/if-you-believe-investors-were-on-the-mend-8607725.html?origin=internalSearch

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: